Nieuws

Nieuw lesportaal ‘Chef’ gelanceerd

Gepubliceerd op
3 oktober 2019

Op 2 oktober tijdens de Kinderuniversiteit heeft Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, het nieuwe Voedseleducatie lesportaal Chef! gelanceerd. Chef! bundelt alle lessen van de voedseleducatieprogramma's Smaaklessen, EU-Schoolfruit, Smaakmissies en Kok in de Klas. Basisscholen kunnen met Chef! flexibel met voedseleducatie aan de slag en zelf lessen samenstellen.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research is gebleken dat leerkrachten liever voedseleducatie-lessen flexibel en op maat willen inzetten. Hierdoor kunnen zij de lessen beter laten aansluiten bij eigen lesmethoden en projectweken. Het lesportaal Chef! biedt deze mogelijkheid. Via een actuele digitale omgeving worden de lessen van Smaaklessen, EU-Schoolfruit, Smaakmissies en het Kok in de Klas event kosteloos beschikbaar gesteld. Chef! is beschikbaar voor leerkrachten basisonderwijs, intermediairs van bijvoorbeeld GGD'en en NME-centra en gastlesdocenten zoals studenten, koks en andere geïnteresseerden in Voedseleducatie.

Beleven van voedsel

In de lessen staat het beleven van voedsel centraal staat. Kinderen verkennen en ervaren op een speelse manier hun eten door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de lesstof beter hangen. Via smaakopvoeding voor voedsel en voeding worden kennis en vaardigheden aangeleerd die kinderen nodig hebben om een gezonde en duurzame voedselkeuze te kunnen maken nu en op latere leeftijd.

Lancering Chef foto 2.jpg

Lancering

Samen met 200 kinderen heeft Louise Fresco op een ludieke wijze Chef! gelanceerd tijdens de Kinderuniversiteit van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University & Research. Professor Emely de Vet gaf voor de lancering een speciaal kindercollege over voedingsgedrag.

Voor de lancering werd de kennis van alle deelnemers van de Kinderuniversiteit getest en Louise Fresco heeft samen met twee kinderen laten zien dat geblindeerd proeven een uitdaging is. De 200 kinderen kregen na de lancering een aantal workshops over alle zintuigen die gebruikt worden bij het proeven en over vergeten groentes.

Effectieve lesmethode

Smaaklessen wordt elke vijf jaar door het Centrum Gezond Leven van het RIVM beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit. Smaaklessen is het eerste voedseleducatieprogramma op het niveau Effectief.

Meer informatie

Het lesmateriaal in Chef! is gratis. Wil je zelf een kijkje nemen of aan de slag met Voedseleducatie in Chef!? Kijk op www.voedseleducatie.nl en maak een gratis account aan.