Nieuw practicum over gluten

14 maart 2014

Onlangs heeft Bètasteunpunt Wageningen een nieuw practicum ontwikkeld aansluitend bij de NLT-module Moleculaire gastronomie.
In dit practicum staat de zoektocht naar glutenvrij brood centraal. Het protocol is te downloaden en vrij te gebruiken

Wat is de rol van gluten in brood? Leerlingen gaan in dit practicum op een simpele manier aan de slag met het maken en analyseren van deeg met gluten. Het doel van het practicum is de functie achter gluten in deeg te begrijpen en te kijken hoe deze de structuur van dit deeg beïnvloedt. Het is een hands-on workshop. Van verschillende soorten meel wordt deeg gemaakt, het deeg zelf wordt uitgewassen en uiteindelijk afgebakken in de oven. Aan het eind van het lesuur hebben de leerlingen naast "vieze" vingers ook kennis over de moeilijkheid bij het maken van glutenvrij brood.

Handleiding