colistine resistentie, vogelgriep, nederland

Nieuws

Nieuw type colistine resistentie ook in Nederland aangetroffen

Gepubliceerd op
17 december 2015

Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR (CVI) heeft het, recent in China beschreven, overdraagbare colistine resistentie gen mcr-1 ook in Nederland aangetroffen. In een initiële screening van een grote verzameling salmonella's (N = 3274) van het RIVM en NVWA uit 2014 en 2015 voornamelijk afkomstig van zieke mensen, landbouwhuisdieren en voedsel, zijn drie colistine resistente stammen gevonden die het overdraagbare mcr-1 gen bevatten.

Het betrof twee Salmonella Paratyphi B variant Java stammen afkomstig uit in Nederland geslachte kippen en één S. Schwarzengrund uit geïmporteerd kalkoenvlees. Dit toont aan dat dit resistentiemechanisme ook in Nederland incidenteel voorkomt, vergelijkbaar met de recente gegevens uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

CVI onderzoekt in de komende weken ook de aanwezigheid van het mcr-1 gen in een verzameling E. coli bacteriën, afkomstig van landbouwhuisdieren (vleeskuikens, vleesvarkens, vleeskalveren en melkkoeien) uit mestmonsters, die genomen zijn door de NVWA in het kader van de nationale resistentie monitoring in dieren. Dit maakt het mogelijk om een risico-inschatting te maken.

Meer actuele informatie over colistine resistentie.