Nieuws

Nieuw, veilig en grootschalig toepasbaar vogelgriepvaccin voor kippen

Gepubliceerd op
18 november 2014

Onderzoekers van Centraal Veterinair Instituut in Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Utrecht zijn er in geslaagd een nieuw, verbeterd en veilig vaccin te ontwikkelen tegen de vogelgriep. Het middel is geschikt voor grootschalige vaccinatie van pluimvee.

Veilig
Het nieuwe onderzoek heeft geresulteerd in een vaccin dat alleen dode virusdeeltjes bevat en daardoor veilig is voor mensen. De dode virusdeeltjes zijn ingebouwd in een matrix van inuline (een inerte suiker) en het vaccin wordt geproduceerd in de vorm van een poeder waardoor het ook nog eens zeer stabiel is.

Geïnhaleerd
De vernevelde fijne poederdeeltjes kunnen geïnhaleerd worden door de kippen. In tegenstelling tot klassieke influenza vaccins hoeft nu dus niet elk individueel dier geïnjecteerd te worden en is grootschalige toediening (massa applicatie) mogelijk. In een vorige week verschenen publicatie in het toonaangevende tijdschrift Vaccine laten de onderzoekers zien dat het vaccin kippen beschermt tegen de vogelgriep (type H5N1)wanneer het via de luchtwegen wordt toegediend.

Toekomst
De nieuwe technologie maakt het mogelijk om in de toekomst zonder veiligheidsrisico’s grootschalig kippen te vaccineren en zodoende een nieuwe uitbraak van vogelgriep te voorkomen.


Lees meer in het Dossier: