Nieuws

Nieuwe CVB-voederwaarden en behoeftenormen aminozuren voor vleeskuikens

Gepubliceerd op
7 december 2017

Met de overgang van fecale aminozuurverteringscoëfficiënten op ileale aminozuurverteringscoëfficiënten is de nieuwe voederwaardetabel voor vleeskuikens een stuk robuuster geworden en weer volledig bij de tijd. Ondanks de kleine verschillen in verteerbaarheden en behoeftenormen zullen de verschillen in praktijkvoeders voor vleeskuikens met name tot uiting komen in startvoeders.

Nieuwe normen toegelicht

Tijdens een themamiddag op 23 november in Wageningen presenteerde CVB de nieuwe voederwaardering en normering voor vleeskuikens aan 47 nutritionisten en onderzoekers uit Nederland en België. Daarbij lichtte CVB de aminozuurbehoeftenormen voor groei en voederconversie voor vleeskuikens en de verschillen in aminozuurwaardering van voedermiddelen tussen het oude en het nieuwe systeem toe. Het oude systeem is gebaseerd op fecale aminozuurverteringscoëfficiënten; het nieuwe systeem op gestandaardiseerde ileale aminozuurverteringscoëfficiënten.

Meer data leveren robuustere tabel

De nieuwe voederwaardetabel is gebaseerd op een aanzienlijk grotere dataset en op accurate en recente data uit internationaal onderzoek. Dit resulteert in een groter aantal waarnemingen per voedermiddel en waarnemingen voor een groter aantal voedermiddelen. Ondanks de kleine verschillen in verteerbaarheden en behoeftenormen, maakt dit de nieuwe voederwaardetabel een stuk robuuster en weer volledig bij de tijd. De verschillen in praktische voeders voor vleeskuikens zullen met name tot uiting komen in startvoeders en minder in groei- en afmestvoeders. Dit zal echter verschillend zijn van bedrijf tot bedrijf, afhankelijk van huidige eisen aan voeders.

De presentaties zijn in te zien via de CVB-website. De onderliggende documentatierapporten komen eind januari 2018 op de CVB-website. Op een later moment worden ook de nieuwe aminozuurbehoeftenormen voor leghennen op de website gepubliceerd.

Sinds januari 2015 is de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND) verantwoordelijk voor het CVB-programma. Wageningen Livestock Research voert het programma uit.