Nieuws

Nieuwe editie ‘Vijver, sloot en plas’

Gepubliceerd op
9 juni 2017

Er is een herziene versie van het boek ‘Vijver, sloot en plas’ van Marten Scheffer en Jan Cuppen verschenen: een complete natuurgids voor iedereen met interesse in waterorganismen, hun leefwijze en de ecologie van vijvers, sloten en plassen. Op veler verzoek is dit populaire standaardwerk nu compleet herzien en herdrukt, en gecompleteerd met een app.

Naast veel algemene informatie over de flora en de fauna van de onderwaterwereld bevat het boek praktische tips voor de aanleg van (natuurlijke) vijvers en slootaquaria, experimenten en waar­nemingen. In het veldgidsgedeelte worden de soorten getoond en beschreven. Een toegankelijke, rijk geïllustreerde gids voor beginners en gevorderden. Ook geschikt voor natuur­onderwijs.

Met de gratis app kun je via je telefoon of tablet de meest voorkomende waterdieren en planten determineren. Je kunt de soortenquiz spelen om jouw of iemand anders zijn kennis te testen. De app geeft ook de mogelijkheid om door middel van een test een globale indruk te krijgen over de kwaliteit van het water. “Het uiteindelijke doel van ons boek is dat Nederland haar 300.000 km slootjes herontdekt en een nieuwe generatie gefascineerd raakt door het waterleven,” zegt Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische Ecologie bij Wageningen Universiteit.