Nieuws

Nieuwe factsheets Kansrijke Innovaties beschikbaar

Gepubliceerd op
3 juli 2014

Inmiddels zijn er weer drie nieuwe factsheets beschikbaar van het project Kansrijke Innovaties. Binnen dit project zijn innovaties ontwikkeld en onderzocht die een verbetering opleveren ten opzichte van arbeidsomstandigheden en gemak, energie of de algehele prestaties van het dier. De innovaties zijn onderzocht in de stallen van VIC Sterksel en samen met een klankbordgroep van AB Werkt beoordeeld.

Afgelopen jaar zijn binnen Kansrijke Innovaties in totaal drie innovaties onderzocht op VIC Sterksel.

  • In de dekstal is de Reproduction Train van MS Schippers getest. De Reproduction Train is een treinstel die over een rails op de boxen in de dekstal kan rijden. Op dit treinstel zijn benodigdheden voor het insemineren makkelijk en hygiĆ«nisch te transporteren en altijd binnen handbereik. Daarnaast is het treinstel uitgevoerd met pulserende dekbeugels voor een goede stimulans tijdens het insemineren.
  • In de kraamstal zijn de CleanFeeders van MS Schippers getest. Met deze CleanFeeders kunnen de voerkommen van de biggen makkelijk en snel schoon gemaakt  worden met behulp van een automatische borstel.
  • Bij de gespeende biggen is een nieuw drinkwatersysteem ontwikkeld en getest. Het idee van dit drinkwatersysteem kwam voort uit een netwerk bestaande uit varkenshouders van Keten Duurzaam Varkensvlees onder leiding van Manon Houben van PorQ. Het idee is op VIC Sterksel uitgewerkt samen met Joost Straathof Water, Van Lankveld Mariahout en Manon Houben.

De bevindingen uit de drie geteste innovaties zijn terug te vinden in de factsheets die u kunt downloaden.