Nieuwe kaarten met Afrikaanse bodemeigenschappen helpen bodem- en landbeheer

Nieuws

Nieuwe kaarten met Afrikaanse bodemeigenschappen helpen bodem- en landbeheer

Gepubliceerd op
6 juli 2015

Zoem in op een Afrikaans dorp, en bekijk de eigenschappen van de bodem. Of bekijk hoeveel stikstof of humus hij bevat. Dit is mogelijk, nu het ISRIC met partners gedetailleerde kaarten met bodemeigenschappen voor Afrika heeft gelanceerd. De kaarten, die kunnen worden geëxploreerd in Google Earth, bevatten voorspellingen van meer dan 20 bodemeigenschappen op zes verschillende dieptes en op 250 meter resolutie.

De vrij toegankelijke kaarten zijn bedoeld om het bodem- en landbeheer in Afrika te verbeteren. Onderzoekinstituten en overheden moeten daarvoor kunnen beschikken over goede bodeminformatie, zoals de zand-kleiverhouding in een gebied, het watervasthoudend vermogen of concentraties stikstof of fosfaat. Tot nog toe was het lastig aan ruimtelijke informatie over de Afrikaanse bodem te komen. Bestaande bodemgegevens zijn vaak moeilijk toegankelijk, omdat ze verstopt zitten in allerlei rapporten, artikelen en andere bronnen. Deze nieuwe, up-to-date digitale kaarten, waarin al die gegevens zijn verwerkt, zijn onderdeel van het Africa Soil Information Services project (AfSIS), dat wordt gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation.

Preciezere versie

Kaarten van bodemeigenschappen geven kwantitatieve informatie over bijvoorbeeld stikstofgehalte of worteldiepte, in tegenstelling tot de gebruikelijke bodemkaarten die alleen het bodemtype weergeven. In 2013 had het ISRIC al een eerste bodemeigenschappenkaart gemaakt voor Afrika. Nu heeft het instituut een preciezere versie. Daartoe heeft het bodemgegevens gebruikt uit 450 bronnen, variërend van digitale databanken tot boeken, rapporten en artikelen. Samen leverde dat gegevens op over 18.000 plaatsen in 41 landen. Afgelopen jaren heeft het AfSIS-team op nog eens 9500 locaties nieuwe bodemmonsters genomen en geanalyseerd met onder andere spectroscopie. De oude en nieuwe gegevens, samen met een grote hoeveelheid op remote-sensing gebaseerde beelden van de vegetatie, het klimaat en het reliëf, heeft het ISRIC gebruikt om de bodemeigenschappen te voorspellen voor dat deel van Afrika dat geen woestijn is. De demonstratieversie is hier te bekijken.

Eén muisklik op de digitale kaart leert je bijvoorbeeld dat Kameroen, Ghana en West-Congo veel humus in de bovenlaag hebben (wat meestal goed is voor landbouw). Of dat aan de noordelijke grens van Zuid-Afrika juist weinig humus is te vinden. “Deze nieuwe kaarten zijn betrouwbaarder dan die uit 2013,” zegt ISRIC-onderzoeker Tom Hengl. “We hebben meer bodemgegevens ingevoerd, en betere remote sensing-beelden en statistische methodes gebruikt.”

Samenwerken

Maar het kan natuurlijk nog betrouwbaarder. Het team heeft ‘slechts’ van 28.500 plaatsen bodemgegevens ingevoerd, in een gebied van 18,3 miljoen vierkante kilometer. Het ISRIC ziet dan ook mogelijkheden om de kaarten verder te verbeteren, met nieuwe bodemgegevens. Tom Hengl en zijn collega’s ondersteunen daarom graag nationale bodemdiensten en regionale kantoren in het aanleveren van nieuwe data en kennis. ”Verbetering van de kaarten moet een gezamenlijke inspanning worden.”

Farmer app

Uiteindelijk moeten de nieuwe bodeminformatiesystemen de landbouw helpen met beter bodembeheer. Zodat boeren  of landbouwvoorlichters straks op hun smartphone real-time bodemgegevens kunnen downloaden, met bijbehorend bemestingsadvies. Een van de partners van het Africa Soil Information Services project is al begonnen met het maken van een app die antwoorden geeft op vragen als: 'Hoeveel mais kan ik in dit dorp verwachten?’ of 'Welke voedingsstoffen heb ik voor mijn bodem nodig om de beste opbrengsten te krijgen?'

Klik hier voor 'Mapping Soil Properties of Africa at 250 m Resolution: Random Forests Significantly Improve Current Predictions', PLOS ONE.