Nieuws

Nieuwe meetmethode haalt informatie over darmbacteriën uit de lucht

article_published_on_label
18 oktober 2018

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld die laat zien hoe microben in de darmen reageren op verschillende soorten voedsel. Door de ingeademde en uitgeademde lucht van muizen te meten werd duidelijk hoe zetmeel omgezet wordt door darmbacteriën. De meetmethode is ook voor mensen van belang omdat het kan leiden tot detectie van ontsporingen in de darmen en nieuwe inzichten over gezonde voeding.

Opzet van het onderzoek
Opzet van het onderzoek

Bij het onderzoek kregen muizen verschillende soorten voedsel toegediend, met variatie in verteerbaarheid van zetmeel: van makkelijk tot moeilijk verteerbaar. De ingeademde en uitgeademde lucht werd continu door sensoren gemeten op waterstof en methaan. Uit metingen bleek dat moeilijk verteerbaar zetmeel in de dikke darm door microbiota sneller en veel meer wordt gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar zetmeel. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de energiebalans van organismen: de fermentatie door microben bepaalt mede hoeveel energie uit voedsel wordt gehaald en hoeveel er verloren gaat. Deze informatie is op een niet ingrijpende manier verkregen, simpelweg door de lucht te meten. 

Toepassingen bij mensen

Volgens onderzoeker Evert van Schothorst heeft de nieuwe techniek veel potentie voor humaan gebruik: ‘In de nabije toekomst kunnen ontsporingen in de darmen snel en makkelijk worden gedetecteerd, bijvoorbeeld door een soort ademtest af te nemen. Daarnaast kan het systeem ons meer vertellen over gezonde voeding en daarmee belangrijk zijn in de strijd tegen overgewicht en obesitas.’