Nieuws

Nieuwe ontsmettingstechnieken tegen schadelijke insecten in tuinbouwproducten

Gepubliceerd op
9 augustus 2016

Sinds het begassen met methylbromide in de tuinbouw in de EU en veel andere landen is verboden, is er dringend behoefte aan nieuwe, duurzame en effectieve ontsmettingstechnieken. De aanwezigheid van een quarantaine-organisme in bloemen, fruit of groente leidt immers tot aanzienlijke economische schade voor im- en exportbedrijven. In het nieuwe publiek-private samenwerkingsproject (PPS) Phytotec werkt een groot consortium aan de ontwikkeling van alternatieve en duurzame technieken die schadelijke organismen snel en effectief kunnen afdoden.

Eén van de ontsmettingstechnieken, die verder zal worden ontwikkeld, is de zogenaamde CATT-methode. CATT wordt al jaren toegepast in de aardbeiproductieketen tegen de schadelijke aardbeimijt. De methode moet echter verder ontwikkeld worden om hem ook toe te kunnen toepassen in andere tuinbouwproducten.

Internationale acceptatie

Phytotec gaat alternatieve ontsmettingstechnieken en hun toepassing toetsen voor chrysant, appel en peer, tomaat, paprika en bloembollen. Hun effectiviteit tegen plagen als trips, tomaten-mineermot, witte vlieg, tulpgalmijten, fruitmot en Afrikaanse fruitmot wordt daarbij onderzocht. Behalve duurzaam en effectief moeten de nieuwe ontsmettingstechnieken snel en tegen lage kosten toegelaten kunnen worden ėn ze moeten geaccepteerd worden door de internationale handelsketens. Al deze elementen worden in het Phytotec-project meegenomen.

In Phytotec werkt Wageningen UR samen met diverse tuinbouwkoepelorganisaties, de NVWA en de Technische Universiteit Delft.