Persbericht

Nieuwe producten maken uit retourbrood

Gepubliceerd op
23 maart 2016

Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre en Wageningen UR Food & Biobased Research. De resultaten van dit project en andere innovaties uit CARVE*, waar dit project een onderdeel van is, worden gepresenteerd tijdens een “Estafette-bijeenkomst” op 18 mei aanstaande.

In het innovatieproject is onderzocht of met retourbrood, brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Food & Biobased Research heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling. Aan het beslag van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

Bedrijven presenteren bevindingen over terugdringen verspilling

In 2015 gingen diverse bedrijven aan de slag met CARVE-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Tijdens de estafette-bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven (naast EBIC ook Koninklijke A-ware Food Group, Iglo Foods Group, Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en PLUS Retail) hun bevindingen over:

  • hoe voedselverspilling te meten
  • de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers;
  • het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik;
  • en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met pilots.

Ook de resultaten van twee grote projecten binnen het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) worden gepresenteerd. TIFN ontwikkelde, in samenwerking met bedrijven, reken- en beslismodellen om grondstof-efficiëntie in agrifoodketens te bepalen en te optimaliseren.

*PPS CARVE

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE (across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.