Nieuws

Nieuwe spin-off A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

Gepubliceerd op
27 april 2018

A-Mansia is de nieuwste co-spin-off van de Wageningen University & Research en University of Louvain (UCL) en richt zich op het voorkómen van ziekten en aandoeningen die samenhangen met obesitas en diabetes. Over drie jaar zal op basis van de bacterie Akkermansia een eerste voedingssupplement beschikbaar komen.

A-Mansia wist binnen één jaar een investeringsbedrag van 13 miljoen euro te vergaren. De verdere ontwikkeling van toepassingen vindt deels in Wageningen plaats.

Geschiedenis

De Akkermansia muciniphila-bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse hoogleraar prof. Willem M. de Vos. Vier jaar later bracht prof. Patrice Cani en zijn team aan UCL de gezondheidseffecten in kaart. Beide teams bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II bij muizen vermindert. Sterker, in een preklinisch model, waarbij de bacterie gepasteuriseerd werd (verhit tot 70 °C), bleek de bacterie volledig de negatieve effecten van een vetrijk dieet teniet te doen. De pasteurisatie verhoogt de effectiviteit van Akkermansia dus op een veilige wijze, zoals tests tussen 2015 en 2018 uitwezen. 

In 2015 ontdekte het team van Willem de Vos op het buitenmembraan van Akkermansia een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen die in de aansluitende preklinische studie aan UCL gunstige gezondheidseffecten bleek te hebben. Deze ontdekking maakte het mogelijk om twee complementaire richtingen uit te werken: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Gunstige bacterie Akkermansia

Akkermansia is van nature aanwezig in de het darmstelsel van de mens. De dichtheden variëren per individu. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties er een ‘Akkermansia-tekort’ kan ontstaan. Het doel van een interventie is dan om de Akkermansia-populatie in de darmen te herstellen en om zo interacties van Akkermansia met andere bacteriën te bevorderen ter ondersteuning van het normaal functioneren van het lichaam, zoals immuniteit en normale spiegels van cholesterol en suiker. Daarmee zouden ook andere ziekten zoals darmontsteking en de zogenaamde vette lever (steatosis) kunnen worden aangepakt.

De financiering van de co-spin-off verloopt met 13 miljoen in één jaar tijd ongebruikelijk snel voor een spin-off. De belangrijkste investeerder is het Franse investeringsfonds Seventure dat gespecialiseerd is in het domein van de microbiota. Fonds Vives II (UCL), SRIW en Nivelinvest droegen ook bij. A-Mansia zal zich onder leiding van CEO Jean-Christophe Malrieu, vestigen in het Belgische wetenschapspark Mont-Saint-Guibert (nabij UCL-Louvain-la-Neuve). De R&D van de spin-off wordt uitgevoerd in laboratoria van UCL en Wageningen University.