Nieuws

Nieuwe spuittechnieken voor minder emissie en zuiniger middelengebruik

Gepubliceerd op
2 augustus 2016

Hoe krijg je gewasbeschermingsmiddelen zo effectief en driftarm mogelijk in de boom? En welke technieken zijn daarvoor het meest geschikt? Met deze twee vraagstukken is een groot aantal partners in de fruitteelt, zoals Wageningen UR, aan de slag gegaan.

De partners werken samen in het onderzoek 'Innovatieve en efficiƫnte toedieningstechnieken' via een publiek private samenwerking (PPS). Met de nieuwe technieken kan emissie van gewasbeschermingsmiddelen sterk worden teruggedrongen. Ook kan mogelijk minder gewasbeschermingsmiddel gebruikt worden, doordat met deze nieuwe toedieningstechnieken een betere en meer uniforme bedekking van het gewas mogelijk is.

In de PPS participeert een groot aantal organisaties en bedrijven: Wageningen UR, NFO, een groot aantal waterschappen, spuitmachinefabrikanten en alle grote gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten.Het onderzoek is gestart in 2015. In eerste fase worden van de spuitmachines de depositiepatronen van de spuitvloeistof in de fruitbomen op de Proeftuin Randwijk vastgesteld. Op de open dag op 18 augustus wordt dit belangrijke thema, uitgebreid getoond en toegelicht.