Nieuwe technologie voor duurzame winning hoogwaardige eiwitten uit quinoa

Nieuwe technologie voor duurzame winning hoogwaardige eiwitten uit quinoa

12 juli 2016

Het is mogelijk om eiwitconcentraten uit quinoa te winnen met een methode die veel milder en duurzamer is dan de traditionele extractie, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Hiermee blijven de functionele eigenschappen van het eiwit beter behouden en er wordt meer dan de helft minder water gebruikt, waardoor ook veel minder energie nodig is om het product te drogen. Wageningen UR is op zoek naar industriële partners om de technologie op te schalen en op pilot-schaal te testen.

De traditionele methode om quinoa-eiwit te isoleren bestaat uit de processtappen malen, ontvetten van het quinoa-meel met hexaan en natronloog, eiwitconcentratie met zoutzuur en tot slot wassen, neutraliseren en vriesdrogen. Dit levert een eiwitisolaat op met een eiwitgehalte van meer dan 90%. Nadeel van de methode is het gebruik van verschillende chemicaliën en van grote hoeveelheden water, die weer moeten worden verwijderd door drogen.

Minder water, minder energie

De nieuwe methode, die al eerder succesvol is toegepast voor erwten, bestaat uit een droge scheiding gevolgd door een natte fractioneringsstap. Bij de droge scheiding wordt de quinoa voorzichtig gemalen, waarna de lichtere eiwitrijke fractie met lucht wordt gesepareerd. Vervolgens wordt bij de natte fractionering keukenzout en een kleine hoeveelheid water toegevoegd aan het isolaat om het eiwit op te lossen. Via ultrafiltratie wordt het water weer verwijderd en het eiwit geconcentreerd.

“Met deze milde methode verkrijgen we een eiwitfractie met bijna 60% eiwit op de droge stof en we gebruiken maar 80 ml water op 40 gram quinoa-bloem, dat is meer dan de helft minder dan met de gebruikelijke methode. Daardoor is veel minder energie nodig voor het drogen”, vertelt Geraldine Avila Ruiz, assistent in opleiding bij Wageningen UR Food & Biobased Research. “De eiwitfractie is minder zuiver dan een traditioneel eiwitconcentraat, maar wel natuurlijker vanwege de milde bewerking. Dat sluit goed aan bij de stijgende vraag vanuit de industrie naar meer natuurlijke ingrediënten”, aldus Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij het Laboratory of Food Process Engineering van Wageningen UR.

Toepassing

De quinoa-eiwitten verkregen met de nieuwe technologie zijn geschikt voor sportvoeding, vleesvervangers en andere eiwitrijke producten. Door de procesomstandigheden te variëren, kunnen de eigenschappen op meerdere  toepassingen worden afgestemd. “Voor sportvoeding is bijvoorbeeld een hoger eiwitgehalte belangrijk, terwijl een eiwitfractie die nog vezels bevat prima geschikt is voor vleesvangers”, aldus de onderzoekers. Met hun expertise op het gebied van scheidingstechnologie en eiwitten kunnen ze voor verschillende toepassingen een quinoa-eiwit op maat ontwikkelen.

Publicatie

De resultaten van de studie staan beschreven in de paper A hybrid Dry and Aqueous Fractionation Method to obtain Protein-Rich fractions from Quinoa (chenopodium quinoa Willd) (G. Avila Ruiz et al), gepubliceerd in Food and Bioprocess Technology, mei 2016 .

Wageningen UR Food & Biobases Research

Food & Biobased Research ontwikkelt kennis en technologieën die bedrijven, overheden en andere onderzoeksorganisatie helpen bij de ontwikkeling van gezond en smakelijk voedsel, duurzame voedselketens, en ‘groene’ alternatieven voor producten die nu uit schaarse fossiele brandstoffen worden geproduceerd.

Wij zijn onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre) met de missie ‘to explore the potential of nature to improve the quality of life’.

Met ongeveer 30 vestigingen, 6.000 medewerkers en 9.000 studenten behoort Wageningen UR wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.