Nieuwe voedseltechnologie voor voedzamere en duurzamere aquacultuur in Vietnam

Nieuwe voedseltechnologie voor voedzamere en duurzamere aquacultuur in Vietnam

22 december 2014

Naarmate de wereldbevolking groeit, neemt ook de vraag naar vis toe en daarmee de druk op de aquacultuur om de productiviteit te verhogen. Dit geldt met name in Vietnam waar de bevolking zal toenemen met 15% tot 103 miljoen in 2030. Vis is in het hele land een belangrijke voedselbron en een betaalbare bron van micronutriënten en essentiële vetzuren die van vitaal belang voor een goede gezondheid.

Intensieve aquacultuur leunt zwaar op commercieel geproduceerd visvoer, wat kan leiden tot meer watergebruik en vervuiling. Om deze milieu-impact te verminderen en de voedingswaarde van gekweekte vis te verbeteren, heeft het project “Nutritious-system feeding concept; nourishing Vietnamese ponds to produce quality seafood” als doel de bijdrage van natuurlijk voorkomende voedsel in de voeding van gekweekte vis en garnalen te verhogen.

Het project is op 20 november 2014 in Ho Chi Minh City gelanceerd en zal werken met Vietnamese aquacultuurboeren om een innovatief "voedzaam-systeem" concept te onderzoeken dat niet alleen de gekweekte dieren in de vijver voedt, maar het hele vijver ecosysteem, met inbegrip van algen en bacteriën in het water. Deze microben op hun beurt produceren voedzaam, natuurlijk voedsel voor de vis of schaaldieren in de vijver. Dit vermindert de kosten voor de boer en kan de voedingswaarde van de vis en garnalen verhogen – in het bijzonder de concentratie van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. In Vietnam, waar meer dan 23% van de kinderen onvolgroeid zijn en 12% ondergewicht hebben, is het verhogen van de beschikbaarheid van betaalbaar, voedzaam voedsel, zoals vis, van essentieel belang.

Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek WOTRO Science for Global Development, en wordt geleid door Wageningen University in samenwerking met WorldFish.