Nieuwe zomerschool over plant fenotypering

23 februari 2016

De ontwikkelingen in plant fenotypering gaan snel en zijn van groot belang voor het verbeteren van de kwaliteit en opbrengst van gewassen, hiervoor is begrip van de mogelijkheden van plant fenotypering essentieel. De Summer School Image Analysis for Plant Phenotyping is een samenwerking tussen Wageningen UR en de Universiteit van Nottingham en richt zich op het delen van kennis en praktische toepassingen op het gebied van plant fenotypering mogelijkheden.

De cursus wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in Wageningen. De vorige editie die plaats vorig jaar juli plaats vond in Nottingham was een groot succes met deelnemers werkzaam in het bedrijfsleven en onderzoek, vanuit de hele wereld.

Wat is plant fenotypering in het kort?

In het veredelingsproces om nieuwe rassen te ontwikkelen worden grote aantallen planten beoordeeld om de beste planten te kunnen selecteren. Het snel, objectief en geautomatiseerd meten van planteigenschappen bespaart tijd en geld. Om een plant goed te fenotyperen, moet duidelijk zijn wat de relevante eigenschappen zijn en waardoor deze bepaald worden. Met kennis van groei en ontwikkeling van (tuinbouw)gewassen kan er een bijdrage geleverd worden aan het opzetten van experimenten, het vaststellen van de klimaatomstandigheden ('milieus') en het interpreteren van de meetwaardes. Geautomatiseerde systemen zoals meerdere kleurencamera’s en een belichtingsunit om plantlengte, bladoppervlakte, aantal bloemen en bloemkleur te meten zijn hier voorbeelden van. Daarnaast zijn fluorescentie- en fotosynthesemetingen beschikbaar voor monitoring in de kas of in een klimaatkamer. Met behulp van  statistische modellen en gewasgroeimodellen kan de groei en productie van een genotype onder verschillende omstandigheden voorspelt worden. Dit kan kostbare tijd en (kas)ruimte besparen.”

Wilt u meer weten over plant fenotypering of deze zomerschool?

De voertaal tijdens deze cursus is Engels, voor meer informatie kunt u dan ook doorklikken naar het Engelstalige nieuwsitem (met testimonials) of de cursuspagina.