Nieuws

Nobelprijs voor faag display technologie

Gepubliceerd op
10 oktober 2018

Afgelopen week is de Nobelprijs voor de Scheikunde 2018 uitgereikt aan o.a. Greg Winter en George Smith voor de uitvinding van faag display. Ook Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) werkt met deze technologie voor de ontwikkeling van medicijnen. Een korte toelichting van onze expert Michiel Harmsen.

Betere behandeling van ziekten

Faag display is een technologie om nieuwe medicijnen te ontwikkelen op basis van recombinant antilichamen die worden geproduceerd door middel van genetisch gemodificeerde cellen. De afgelopen decennia zijn veel nieuwe daarop gebaseerde therapieën op de markt gekomen. De meeste gericht tegen ontstekingsziekten en kanker, en dat verbeterde de behandeling sterk.

Selectiemethode

Ieder mens produceert vele miljarden verschillende antilichamen die allemaal verschillende ziekteverwekkers herkennen. Voor een therapie gericht op een specifieke ziekte wil je graag één antilichaam (een zogenaamd monoclonaal antilichaam) in handen krijgen dat erg effectief werkt tegen de onderhavige ziekte. In tegenstelling tot veel zogenaamde screeningstechnieken die worden gebruikt bij de isolatie van monoclonale antilichamen, is faag display een selectiemethode. Met deze methode is het mogelijk uit hele grote bibliotheken van miljarden recombinant antilichamen dat ene recombinant antilichaam te selecteren dat werkzaam is als medicijn. Voordat faag display was uitgevonden werden monoclonale antilichamen geïsoleerd door screeningsmethoden waarbij ieder antilichaam individueel werd getest. Met screeningsmethoden kost het jaren om dusdanig grote bibliotheken te bewerken.

Faag display technologie en WBVR

In 1995 - de faag display technologie was al enkele jaren bekend - startte Wageningen Bioveterinary Research haar werkzaamheden met lama single-domain antilichaam fragmenten (VHHs). Met deze technologie isoleren wij VHHs die specifiek aan bepaalde antigenen binden. Het patent op faagdisplay is al enige jaren verlopen. Wij zijn nu dan ook vrij om met deze prachtige technologie antigeen bindende VHHs te isoleren voor eigen projecten en klanten.

Omdat VHHs worden gecodeerd door maar één gen is het niet nodig om super sterke selectie methoden zoals ribosoom display toe te passen. Faag display voldoet nog steeds prima. We hebben er al veel goede VHHs mee geïsoleerd, bijvoorbeeld om de integriteit van mond-en-klauwzeer virus partikels te bepalen. Daarmee is deze test bruikbaar voor de kwaliteitscontrole van MKZ-vaccins.

Voor de toekomst verwachten wij dat een VHH therapie bij mens of dier op de markt komt van een VHH, dat met faag-display is verkregen.