Nieuws

Nog weinig bekend over nieuwe vruchtrotveroorzakers

Gepubliceerd op
23 november 2016

Afgelopen jaren zijn er veel nieuwe vruchtrotveroorzakers gevonden die grote schade kunnen veroorzaken in de lange bewaring. "Ook bij de beste telers en beste koelers kunnen deze schimmelsoorten hoge percentages uitval geven,” waarschuwde Marcel Wenneker van Wageningen Plant Research tijdens de Kennisdag Fruitteelt in Wageningen.

“De belangrijkste schimmels zijn Cadophora luteo-olivacea (visogen) bij peer en Fibulorhizoctonia psychrophila (lenticelspot) bij zowel appel als peer. Bij visogen lijkt het bewaarregime van invloed op de symptoomvorming. “Minder vocht kan schimmelvorming voorkomen, maar is slecht voor de vruchtkwaliteit.” Meestal treden visogen van het ene op het andere moment in de koelcel op vanaf mei/juni.

Lentical spot bij Elstar veroorzaakt door Fibulorhizoctonia psychrophila
Lentical spot bij Elstar veroorzaakt door Fibulorhizoctonia psychrophila

Mate van aantasting wisselt

In bepaalde jaren komt vrijwel geen aantasting voor. In andere jaren lijken ‘alle’ partijen gevoelig, ook in groene, harde peren. “Bij lange bewaring kan meer dan 50 procent verlies optreden.” In tegenstelling tot C. luteo-olivacea is vooral C. malorum bekend vanuit de Verenigde Staten. De typische koudeschimmel lenticelspot komt voor bij zowel appel als peer. Het is dezelfde schimmel die op voorraadbakken voorkomt en is bewaarziekte nummer 1 bij Elstar. “Afgelopen jaar zat in de meeste partijen Elstar lenticelspot en veroorzaakte de schimmel soms 100 procent uitval bij dit ras. Bij Conference veroorzaakte lenticelspot soms meer dan 75 procent uitval. Vooral bij afgeleefde partijen peer lijkt de schimmel meer symptomen te geven.”

Over de levenswijze, infectiemomenten en bestrijding van beide schimmels is nog te weinig bekend. Boomgaardonderzoek vormt daarom de basis om vruchtrot in de koelcel te voorkomen.

Lenticel spot bij Conference veroorzaakt door Fibulorhizoctonia psychrophila
Lenticel spot bij Conference veroorzaakt door Fibulorhizoctonia psychrophila