Persbericht

Nordic Food Lab presenteert insectengerechten op eerste wereldconferentie Eetbare insecten

Gepubliceerd op
12 mei 2014

Het fameuze Nordic Food Lab uit Denemarken zal op de eerste wereldconferentie over eetbare insecten van Wageningen University en FAO een aantal bijzondere insectensnacks serveren. Op 15 mei zal de non-profit onderzoeksorganisatie uit Kopenhagen, met voedseldiversiteit en smakelijkheid als studiedoel, tijdens het conferentiediner een aantal insectenamuses voor de conferentiegangers opdienen.

Nordic Food Lab doet onderzoek naar nieuwe voedingsmogelijkheden op basis van de locale beschikbaarheid. Insecten maken nadrukkelijk deel uit van het onderzoek. De onderzoekers richten zich op specifieke manieren van bereiden om tot zeer smakelijke gerechten te komen. Voorbeelden van insecten die gebruikt worden zijn krekels, sprinkhanen, motten, en bijenlarven. Voor elk insect wordt het hele scala aan bereidingsmogelijkheden onderzocht, van bakken tot fermenteren en van koken tot mousseren. Het doel is de smaakmogelijkheden te verbreden en nieuwe ideeën en methoden te ontwikkelen voor iedereen die van eten houdt.

Insecten kunnen zeer verrassende smaken opleveren. Toen de topchef van het beste restaurant ter wereld, Noma (ook in Kopenhagen maar onafhankelijk van Nordic Food Lab), René Redzepi, voor het eerst een gerecht te eten kreeg dat gemaakt was van mieren uit het Amazonegebied had hij een ‘wow’-moment, zo beschrijft hij in een interview in het recent verschenen boek ‘The Insect Cookbook - Food for a Sustainable Planet’. Redzepi was verrast dat zulke kleine dieren zo’n fantastische smaaksensatie konden geven en gebruikt sindsdien inheemse insecten uit Denemarken in zijn gerechten. Nu culinaire onderzoeksinstellingen als Nordic Food Lab en toprestaurants als Noma insecten gebruiken worden insecten ook letterlijk op de kaart gezet.

Eerste wereldconferentie

De eerste wereldconferentie ‘Insects to feed the World’ van 14-17 mei belicht de jongste ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek, ondernemerschap, gastronomie en beleid over de inzet van insecten voor ons voedsel en als dierenvoeder. De 450 deelnemers uit meer dan veertig landen presenteren hun onderzoeksgegevens, visies en ideeën over het hoge potentieel van insecten en de kansen die ondernemers en overheden hebben om dit ‘minivee’ te houden voor de productie van dierlijk eiwitten en gezonde oliën. De achterliggende gedachte is bij een groeiende wereldbevolking een duurzaam antwoord te genereren op de toenemende vraag naar dierlijke eiwitten. Wageningen UR organiseert de internationale conferentie ‘Insects to feed the World’ samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in conferentiecentrum De Reehorst in Ede.

Insecten zijn voor twee miljard mensen al lang een delicatesse, zoals garnalen dat zijn in de Westerse wereld. In Het Insectenkookboek (AtlasContact 2012) en The Insect Cookbook – Food for a Sustainable Planet (Columbia University Press 2014) presenteren de Wageningse auteurs Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke meer dan dertig recepten die binnen ieders bereik liggen om thuis mee aan de slag te gaan. De ingrediënten zijn in Nederland te koop bij delicatessenwinkels, de groothandel en via internet.

Conferentie 'Insects to feed the world', van 14 tot 17 mei in Ede