Nieuws

Notering varkens eindelijk boven kostprijs

Gepubliceerd op
3 juli 2017

In mei is de basisnotering voor vleesvarkens eindelijk boven de kostprijs uitgestegen. De vorige keer dat dit het geval was, is al weer vier jaar geleden. Vorig jaar lag de notering in de zomer nog zo’n 7% onder de kostprijs en twee jaar geleden zelfs 30%. De kostprijs van een big is in een jaar tijd 1% gestegen en die van varkensvlees 2%. Dit blijkt uit het nieuwe Biggenprijzenschema dat begin juli is uitgegeven door Wageningen Livestock Research. Met dit schema kunt u voor het eerst ook een richtprijs van de factuur van de slachterij afleiden.

Biggenprijzenschema op basis van nettoprijs

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van biggen en vleesvarkens berekend. Ieder jaar verschijnt in juli een actueel kostprijzenschema. Nieuw in 2017 is dat de gebruiker nu op basis van de nettoprijs op de factuur van de slachterij een richtprijs voor biggen kan aflezen. Hierbij hoeft men geen rekening te houden met toeslagen, die in de loop van het jaar kunnen wijzigen en waarvan de hoogte pas achteraf bekend is.

De kostprijs van vlees en biggen laat sinds het vorige Biggenprijzenschema een redelijk stabiel verloop zien. Dit komt doordat de voerprijzen minder schommelden dan in andere jaren. De vleesprijs daarentegen schommelde wel fors in de loop van een jaar tijd. Na een prijsdal rond kerst 2016 is de notering met 25% opgelopen en heeft die het niveau van de kostprijs bereikt.

Capture.PNG

Richtprijs voor evenredige verdeling

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend. Ieder jaar wordt een vernieuwd kostprijzenschema uitgebracht. Bovendien wordt elke week op basis van de uitbetalingsprijs van de slachterij en de actuele voerprijs een richtprijs voor biggen en een actuele kostprijs gepubliceerd. Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugen- en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Schema beschikbaar voor abonnees

Het nieuwe Biggenprijzenschema is voor abonnees via www.kwin.nl te downloaden. Er is zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties zijn gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.

Het ‘Biggenprijzenschema’ wordt voor abonnees uitgegeven door Wageningen Livestock Research. Voor vragen kunt u contact opnemen met Izak Vermeij (0317-480 483; izak.vermeij@wur.nl).