Onderzoek met nieuwe vochtsensor in grondteelt

Nieuws

Onderzoek met nieuwe vochtsensor in grondteelt

Gepubliceerd op
28 mei 2015

Het streven naar minder emissie bij grondteelten krijgt een nieuwe impuls door een nieuw type bodemvochtsensor. Al eerder is er gewerkt met diverse typen sensoren, maar de toepassing daarvan stuitte telkens af op technische en praktische bezwaren. Een nieuw type wordt met behulp van onderzoekers van Wageningen UR en ingegeven door de eisen vanuit de praktijk door DACOM ontwikkeld.

De sensor werkt met een eigen voeding op zonnecellen en de communicatie verloopt draadloos. Hierdoor is aan een van de belangrijkste eisen van de telers voldaan, namelijk:  “géén kabels”. Voeding, communicatie en sensor zitten in één systeem , zodat plaatsing ook redelijk flexibel is. Overigens - maar dat geldt voor alle sensoren -, komt de plaatsing zelf aan op zorgvuldigheid om een juist beeld van het vochtgehalte te krijgen.

De sensor meet op drie diepten, twee in de wortelzone ( 20 en 35 cm), bedoeld om het beschikbare vocht voor het gewas te monitoren en een daaronder (60 cm), die een indicatie voor uitspoeling  moet geven. Een eerste set is inmiddels geplaats bij een chrysantenteler in Bleiswijk, in de loop van komende maand worden er op nog zeven bedrijven sensoren geplaatst, bij chrysant, radijs, lysianthus en alstroemeria.