Nieuws

Onderzoeksfaciliteiten breed toegankelijk

Gepubliceerd op
29 maart 2017

Wist u dat u bij Wageningen University & Research (WUR) kunt aankloppen voor gebruik van onderzoeksapparatuur? Via Shared Research Facilities kunt u toegang krijgen tot onderzoeksfaciliteiten en –apparatuur, vooral voor specifiek onderzoek. Daarmee kunnen niet alleen WUR-onderzoekers deze geavanceerde onderzoeksfaciliteiten gebruiken, maar ook externe partijen waaronder grote en MKB-bedrijven en starters.

“Soms heeft u voor uw onderzoek een bepaald apparaat nodig dat u zelf niet heeft. Het is te duur in aanschaf of u heeft het maar zeer sporadisch nodig.” Petra Caessens, manager Shared Research Facilities, vertelt dat zij en haar naaste collega’s Edda Neuteboom, Daniella Stijnen en Oscar Vos kunnen helpen bij het vinden van specifieke onderzoeksapparatuur. Caessens: “Ook mensen die niet direct weten wat zij nodig hebben voor hun onderzoek, kunnen we helpen de juiste apparatuur of expertise te vinden.”

Goedkoper dan zelf aanschaffen

Caessens vertelt dat bij bedrijven vaak vragen leven als: Welk apparaat heb ik nodig? Wat zijn de kosten? Hoe moet het met contracten? Zijn mijn onderzoeksgegevens beschermd? Zij en haar collega’s kunnen deze vragen beantwoorden. Zij adviseert voor een indruk van de mogelijkheden te kijken op de website van Shared Research Facilities. Hierop staan een groot aantal apparaten beschreven en de site geeft toegang tot een uitgebreide database met alle lab faciliteiten/apparaten die door derden gebruikt kunnen worden.

Neuteboom: “U kunt bij ons een apparaat tegen betaling gebruiken. Daarmee kunt u zelf uw onderzoek uitvoeren. Mist u de expertise, dan kunnen wij trainingen op het apparaat verzorgen of onze operators kunnen de metingen voor u uitvoeren. In dat geval betaalt u huur inclusief de bijbehorende operator.”

Nieuwe samenwerkingen

Shared Research Facilities is in 2010 opgericht als CAT-AgroFood om geavanceerde apparaten te kunnen aanschaffen en toegankelijk te maken voor andere organisaties. Deze investeringen waren mogelijk mede dankzij een financiële impuls van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland. De apparatuur die hiermee wordt aangeschaft, is veelal geavanceerde apparatuur op het vlak van imaging, massaspectrometrie en sequencing.

Caessens: “Vanuit financieel oogpunt is het voor alle partijen een uitdaging om te investeren in de nieuwste technologie. Voor innovatie is het belangrijk dat het gebruik, en dus de toegang tot die apparatuur en bijbehorende expertise, zo breed mogelijk is.
Dat is de reden dat wij de toegang tot de nieuwste onderzoeksapparatuur zo breed mogelijk maken. Naast de financieel aantrekkelijke redenen om apparatuur ‘te delen’, is een bijkomend voordeel dat er nieuwe contacten ontstaan, die weer kunnen leiden tot ideeën voor nieuw onderzoek en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.”

seminar2a.jpg

Onze seminars tonen de mogelijkheden

Voor externe partijen is het niet alleen interessant om te weten dat de onderzoeksapparatuur van WUR toegankelijk is, maar vooral wat de mogelijkheden van deze apparatuur zijn oftewel: Wat kun je ermee? Neuteboom: “Wij verzorgen regelmatig seminars om de mogelijkheden van onze apparatuur te tonen. Deze blijken vaak legio. Met onze 3D high speed camera’s kun je niet alleen de vluchtbewegingen van fruitvliegjes bestuderen, maar ook het breken van een cracker vastleggen. Nu worden deze camera’s ook gebruikt voor technologisch voedselonderzoek. Recent bezochten zo’n 70 mensen (waaronder 40 externe onderzoekers van tien verschillende bedrijven) ons seminar over onze nieuwste aanwinst; een Lidar UAV. De beelden van deze drone bleken naast voor landschapsecologen ook interessant voor plantenziektekundigen en veredelaars.”