Nieuws

Onderzoeksinstituut ZSW: ‘100% duurzame energie in Flevoland én Nederland is mogelijk en op de lange termijn niet duurder’

Gepubliceerd op
12 december 2016

Een 100 % elektrische duurzame energievoorziening is nu al mogelijk in Flevoland. Het is zelfs haalbaar om naast 100% elektrisch ook 80% van de totale energievoorziening in Flevoland duurzaam te maken. Aldus Dr. Jann Binder, onderzoeker bij het Duitse onderzoeksinstituut ZSW, tijdens het ACRRES symposium op 6 december.

Dr. Jann Binder heeft berekend dat de totale kosten voor de energievoorziening - investeren in besparing, duurzame energieproductie en de bestedingen aan fossiele brandstof- vanaf 2035 lager zullen zijn dan nu. Dit moet in de regio opgepakt worden, zo benadrukte Vera Pieterman van het Ministerie van Economische Zaken. Ditzelfde ministerie maakt bekend dat ze het gebruik van gas in woningen wil verminderen. Dat betekent automatisch dat andere duurzame energiebronnen steeds belangrijker worden. Elektriciteit is de beste vervanger van fossiele grondstoffen en dus de meest voor de hand liggende investering voor de toekomst. Een grote capaciteit aan windturbines en zonnepanelen is hiervoor essentieel.

Acrresdag2_076_2.jpg

De provincie Flevoland heeft met haar grote productie van duurzame energie een unieke positie in Nederland. Innovatie door samenwerking binnen de energieketen in de regio is mogelijk, zo zegt Andrea Terbijhe, onderzoeker bij ACRRES, onderdeel van Wageningen University & Research. Zij roept bedrijfsleven, overheden, waterschappen en netbeheerders op om gezamenlijk de kennis te delen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor de energieketen. Bram van Noort, Country Manager van Enercon gaf aan dat ook opslag van duurzame energie niet direct meer een belemmering hoeft te zijn, door de ontwikkeling van windmolens die zelf opstarten in het geval van een black out.

Ook Evert Raaijen, Business Development Manager bij Alfen, kwam met oplossingen voor het opslaan van duurzame energie. Alfen heeft een batterij ontwikkeld die in combinatie met een windpark het netwerk kan versterken. Een grote capaciteit aan zonne- en windenergie is noodzakelijk, omdat opslag van elektriciteit duurder is dan meer zonne- en windenergie vermogen neerzetten. Daarmee wordt behalve de duurzaamheidsdoelstelling ook een toename van de werkgelegenheid gerealiseerd. Peter van der Sluijs, Strategist Corporate Strategy bij Alliander rekent desgevraagd voor dat 100% duurzame energie zeker kan. De algehele conclusie van de dag is dat een 100% duurzame energievoorziening voor de provincie Flevoland gerealiseerd kan worden door een slimme mix van duurzame energiebronnen en samenwerking tussen bedrijven en kennisorganisaties. Het is inderdaad een grote investering, maar die verdient zich terug vanaf 2035.