Ontwerpwedstrijd herinrichting Bijlmerbajes van start

10 januari 2018

Vandaag is de kick-off van de Green Student Challenge, een mondiale ontwerpwedstrijd voor een stadskas in de oude Bijlmerbajes. In totaal gaan 24 studententeams uit de hele wereld aan de slag om de oude gevangenis te voorzien van ‘hangende’ tuinen en een eigen voedselvoorziening.

De Challenge wordt georganiseerd in het kader van het honderdjarig jubileum van Wageningen University & Research (WUR) dit jaar. De studententeams krijgen tot 28 augustus de tijd een ontwerp te maken voor een stadskas in één van de zes torens van de oude Bijlmerbajes. Vanaf vandaag kunnen ze online lezingen bekijken om zich voor te bereiden en ontvangen ze technische tekeningen en gegevens over de oude gevangenistoren.

Bajes Kwartier

Binnen een paar jaar moet de Bijlmerbajes en het omliggende terrein zijn omgetoverd tot het Bajes Kwartier: een groene, autoluwe, energieneutrale stadswijk. In de stadswijk komen in totaal 1.350 nieuwe woningen, variërend van starterswoningen tot luxe appartementen. Het Bajes Kwartier moet bijzonder duurzaam worden met veel ruimte voor groen.

The Green Student Challenge maakt dus onderdeel uit van deze metamorfose. Arnold Bregt, onderwijsdirecteur van WUR vindt dat de Challenge heel goed past bij WUR. ‘Inhoudelijk valt het ontwerpen van een groene stad binnen de kennisdomeinen van WUR. Ook past het bij onze onderwijsvisie omdat het studenten leert en stimuleert op een creatieve manier te denken.’

Opening

Rector Arthur Mol verricht de officiële opening, gevolgd door een lezing van Erik Frijters, oprichter en directeur van FABRICations. Dat architectenbureau neemt de herontwikkeling van de Bijlmerbajes op zich. Frijters gaat in zijn lezing in op trends in stadsontwikkeling en hoe je een duurzamere en circulaire leefomgeving kan ontwerpen.

De Tsjechische Lucie Dudakova kwam speciaal voor de opening naar Nederland. Lees haar verhaal bij Resource. Weten wie er nog meer meedoet? In dit filmpje stellen de teams zich voor.