Nieuws

Ontwikkeling duurzame beheersmaatregelen ter preventie van Leucocoprinus birnbaumii

Gepubliceerd op
5 februari 2015

Dit onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van duurzame beheersmaatregelen ter preventie van overmatige groei van de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. De schade die telers van groene planten, succulenten en orchideeën kunnen ondervinden door aanwezigheid van deze schimmel is groot.

Onderzoek op labschaal liet zien dat Leucocoprinus groei afhankelijk is van het suikergehalte van het substraat.Oxidatieve producten gaven een licht remmende werking op schimmelgroei. Twee producten op basis van een antagonistische schimmel verminderen de schimmelgroei, en een derde experimenteel product komt als veelbelovend naar voren. Deze potentiële middelen werden vervolgens getest in een kasproef. Ook werd onderzocht of de waardplant van invloed is op schimmelgroei, maar er werd geen verschil aangetoond tussen Aloë vera en Kalanchoë. Goede resultaten werden behaald met experimenteel product 3, dat Leucocoprinus groei verminderde. Daarnaast werden goede resultaten behaald met electrolysewater, wat schimmelgroei onderin de pot sterk verminderde.

Tijdens de looptijd van deze proef zagen we geen verspreiding via het water, terwijl planten in besmette en niet-besmette potgrond op dezelfde eb- en vloedtafel stonden. In de kasproef werd vastgesteld dat de met Leucocoprinus besmette potgrond een lager vochtgehalte heeft. De groei van Kalanchoë was vertraagd (13-35%), en de wortelontwikkeling verminderd (20-60%) in de besmette potgond.