Nieuws

Ook vogelgriep H5N8 in Plaswijckpark Rotterdam

Gepubliceerd op
15 november 2016

De vogelgriep breidt zich in Nederland uit. Bij een aantal watervogels in het recreatiepark Plaswijckpark in Rotterdam is het vogelgriep type H5N8 vastgesteld door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Conform de Europese richtlijn zijn de besmette vogels gedood.

Een andere groep vogels in dit park had geen verschijnselen van vogelgriep en wordt binnen gehouden. De gezondheid van deze dieren wordt in de gaten gehouden. Het dierengedeelte is voor het publiek afgesloten.

Ook bij een particulier in Den Oever is het vogelgriep type H5N8 vastgesteld. Meerdere vogels waren besmet. De groep vogels is gedood om verspreiding te voorkomen.

WBVR heeft dit weekend ook bij dode wilde watervogels in Zeewolde vogelgriep H5 vastgesteld. Welke type vogelgriep deze dieren hebben, wordt dinsdag 15 november duidelijk. WBVR onderzoekt in opdracht van NVWA de inzendingen van dode vogels vanuit verschillende delen van Nederland.

Aanvullende maatregelen vogelgriep

Het virus is besmettelijk en dodelijk voor vogels. Uit voorzorg heeft het Ministerie van Economische Zaken voor pluimveebedrijven voor heel Nederland een ophok-en afschermplicht ingesteld. Maandag 14 november heeft staatssecretaris Van Dam aanvullend op de reeds ingestelde ophok- en afschermplicht, een aantal landelijke maatregelen ingesteld. Zie berichtgeving Ministerie.

Verspreiding en vogeltrek

In de zomer van 2016 werd melding gemaakt van H5N8-uitbraken in wilde vogels in Rusland. Het virus werd in Nederland op 9 november 2016 door WBVR aangetoond in dode kuifeenden en futen, gevonden rond de Gouwzee ter hoogte van Monnickendam. Vastgesteld werd dat het hier om het virustype H5N8 gaat. Begin november werd het hetzelfde virus ook aangetoond in dode wilde watervogels in Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.  In Duitsland werd zaterdag 12 november ook op drie boerderijen vastgesteld dat pluimvee besmet is met het besmettelijke H5N8-virus: een kippenbedrijf in het noorden van het Duitsland bij de grens met Denemarken, een kippenbedrijf aan de Oostzee en een kalkoenboerderij in de regio L├╝beck-Ivendorf.

Op dit moment wordt opgeroepen om dode wilde vogels te melden. Deze vogels zullen door WBVR onderzocht worden op aanwezigheid van het H5N8-virus. Dit zal meer informatie opleveren over de vogelsoorten waarin H5N8 aanwezig is in Nederland, en zo meer duidelijkheid geven over de verspreidingsroutes van het virus.

Wat te doen als u dode vogels aantreft?

Sinds de eerste berichten rond vogelgriep in Nederland krijgt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit veel meldingen van dode vogels binnen. Die komen uit het hele land, meldt de NVWA. De NVWA waarschuwt mensen die dode vogels vinden deze niet aan te raken. Wanneer er meer dan drie dode watervogels bij elkaar liggen, wordt een onderzoek gestart. Dode vogels kunt u bij verschillende instanties melden, afhankelijk van de gevonden dode vogelsoort en van het aantal dood aangetroffen vogels. Zie ook Wat te doen als u dode vogels aantreft?.