Nieuws

Op zoek naar de ideaal gevormde plant

Gepubliceerd op
13 oktober 2016

Hoogleraar Leo Marcelis en promovendus Maarten Verhoog van Tuinbouw en Productfysiologie onderzoeken de omstandigheden die leiden tot de optimaal gevormde plant en gebruiken daarvoor een zelf ontwikkeld 3D-computermodel. Vernieuwend onderzoek, dat mogelijk werd door de nalatenschap van wijlen professor Wellensiek.

Promovendus Maarten Verhoog onderzoekt bij tomaat welke variaties in de plantengroei ontstaan door onder meer verandering van de plantafstand, het kas­klimaat en teeltmaatregelen. Tomaat is hiervoor een modelgewas. Daartoe ontwikkelt hij nieuwe simulatiemodellen, die laten zien welke veranderingen leiden tot een optimaal gevormde plant en zorgen voor meer homogeniteit tussen planten.

Voor teelt in de kas zijn homogene planten heel belangrijk, omdat daarbij teelt onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt. Variatie tussen planten zorgt voor problemen; bij extremen ontstaan ziektes. Als er een plant is met veel bladeren op één plek, dan blijft die plek wellicht vochtiger waardoor schimmels een kans krijgen die ook andere planten aan kunnen tasten. Met uniformere planten kan ook het microklimaat uniformer worden en dat maakt klimaatbeheersing energiezuiniger.

Het artikel is te lezen in editie 2016-03 van Wageningen World.