Nieuws

Opening Academisch Jaar 2020-2021 over de eeuwige tweestrijd

Gepubliceerd op
1 september 2020

Het nieuwe academisch jaar is op maandag 31 augustus geopend met een aangepaste bijeenkomst om de Covid-19 maatregelen te kunnen handhaven. In de zaal in Aula was plaats voor een een kleine veertig deelnemers. Verder kon iedereen het programma volgen via de livestream.

De bijeenkomst stond in het teken van de balans tussen landbouw en natuur: ‘Natuur en agricultuur: de eeuwige tweestrijd’. Een thema dat niet alleen in Nederland ontzettend actueel is.

Na haar welkomstwoord introduceerde bestuursvoorzitter Louise O. Fresco documentairemaker Melchert Meijer zu Schlochtern van Ruben Smit Productions. Hij toonde een preview van de nieuwe documentaire Grutto! Een vogel die leeft tussen natuur en en landbouw. Na uitgebreide uitleg over het leven van de grutto (zowel hier als in Afrika) daagde Melchert het publiek uit met de vraag: als we onze landbouwsystemen zo vormgeven dat ze beter gebruik maken van ecologische processen, hoe zou dat landbouwsysteem er dan uitzien?

Jonge wetenschappers

Na een optreden van harpiste Lavinia Meijer werd de bijeenkomst voortgezet. Sinds enkele jaren is het traditie dat jonge Wageningse wetenschappers het onderwerp van de opening van het academisch jaar vanuit hun invalshoek belichten.

Raimon Ripoll Bosch komt uit Spanje en werkt bij het WUR-onderdeel ASG (Animal Science Group). Hij presenteerde wat verschillende benaderingen voor het behoud van diversiteit zouden betekenen voor onze voedselproductie. Ali El-Hakeem, uit Egypte en werkzaam bij PSG (Plant Science Group), concludeerde: “We hebben diversiteit in de landbouw en slimme innovaties nodig om duurzaamheid te garanderen.”

Aan het eind van de bijeenkomst maakte rector Arthur Mol bekend dat WUR deze week de miljoenste inschrijving heeft ontvangen voor de MOOC. Dat zijn Wageningse online cursussen die wereldwijd worden gevolgd. Tot slot werd het Academisch Jaar 2020-2021 officieel geopend.