Opening miniRondeel kippenstal Zuid-As A’dam - Van wetenschap naar winkelschap

14 maart 2014

Op 13 maart was het zover: Jort Kelder opende het allereerste miniRondeel ter wereld in Amsterdam, tussen de kantoorpanden en naast de RAI. Oorspronkelijk begonnen als onderzoeksproject van Wageningen UR Livestock Research en inmiddels een succesvol pluimveeketenconcept met 3 locaties (Barneveld, Ewijk, Wintelre) en nu zelfs op de Zuid- As in Amsterdam. Een uniek voorbeeld van wetenschap naar winkelschap.

Jort Kelder opent miniRondeel

Jort Kelder, journalist en TV presentator van onder andere ‘hoe heurt het eigenlijk’ opende op een ludieke manier het miniRondeel door de eerste kip ‘Toos Kelder’ los te laten in het miniRondeel. Vervolgens boden ook andere participerende organisaties symbolisch een kip aan. Onder hen onder andere Albert Heijn, de dierenbescherming en broederij Verbeek. Namens Wageningen UR had collega en pluimveeexpert Ferry Leenstra de eer een Toos-kip in haar nieuwe verblijf te plaatsen.

Showcase pluimveehouderij

MiniRondeel ‘t Ei-land is een showcase voor duurzaam kippen houden. Het is met 200 scharrelende kippen een schaalmodel van Rondeel® – een kip- en milieuvriendelijke manier van kippenhouden, ontworpen rond de behoefte van de kip. Zo heeft het miniRondeel een nachtverblijf, dagverblijf en bosrand. De nestruimte, overdekte scharrelruimte en de buitenuitloop zijn slim ingedeeld. Het miniRondeel wekt haar eigen stroom op met zonnepanelen op het dak, de kippen krijgen duurzaam geproduceerd kippenvoer en de vruchtbare tuinmest kan gebruikt worden voor moestuinen en tuintjes. Wageningen UR Livestock Research is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp van dit unieke huisvestingssysteem. Ook is veel onderzoek gedaan naar het dierenwelzijn. Voor meer informatie en publicaties hierover zie de projectwebsite www.houdenvanhennen.nl

Diverse activiteiten

In en rondom het miniRondeel worden gedurende twee jaar activiteiten, evenementen, exposities en workshops gehouden om consumenten te laten zien dat duurzame voedselproductie, gezond eten en duurzame energie prima hand in hand kunnen gaan in de stad. Het miniRondeel is een ontmoetingsplek voor bedrijven, buren, burgerinitiatieven, voorbijgangers en bezoekers die meer willen weten over duurzaam kippenhouden, duurzame voedselproductie en lokaal en duurzaam energie produceren. Het miniRondeel organiseert diverse activiteiten en er is ruimte voor vergaderingen, exposities, verjaardagfeestjes etc. Voor kinderen is elke woensdagmiddag en zaterdag iets te doen.

Het is MiniRondeel is dagelijks geopend van 09:00 – 18:00 .