Nieuws

Opname en distributie van jodium in komkommer, paprika, ronde tomaten en kerstomaten.

Gepubliceerd op
5 februari 2015

Eénderde van de wereldbevolking lijdt aan een tekort aan het essentiële voedingselement jodium (I). De verrijking van groenten met jodium (biofortificatie) kan dit jodiumtekort helpen voorkomen.

Daarom werd het effect bestudeerd van toediening van jodium-verrijkte meststoffen op de jodiumgehalten in komkommer, ronde - en kerstomaten en paprikavruchten, opgekweekt in steenwol met hergebruik van het drainwater. De jodiumgehalten (mg I/kg vruchtversgewicht) varieerden van 0.01 in paprika tot 0.12 in komkommer bij 125 ppm I in de toegediende meststoffen.

Een dagelijkse portie van 80 gram komkommer, tomaat of paprika (bij 125 ppm I in de meststoffen) resulteert in 3-10 ╬╝g jodiuminname, wat overeenkomt met 2-7% van de dagelijkse jodiumbehoefte van een volwassene.