Oproep: geef je ideeën voor preventie van vliegen

9 juni 2016

Een team van master studenten van Wageningen Universiteit is op zoek naar het beste idee voor vliegenpreventie. Mensen uit verschillende vakgebieden worden uitgedaagd met voorstellen te komen, door mee te doen met de online enquête.

‘Versla jij de vlieg?’, zo luidt de vraag van een team Master studenten van de Wageningen Universiteit. De studenten zijn online actie begonnen om nieuwe, veelbelovende ideeën op het gebied van vliegenpreventie te verzamelen. Iedereen kan reageren. De actie maakt onderdeel uit van het vierjarige onderzoeksproject ‘Campylobacter de baas’.

De focus van het onderzoek van de studenten ligt op het weren van vliegen uit vleeskuikenstallen. Vliegen worden namelijk aangetrokken tot vleeskuikenstallen door de geur van onder andere mest en voer. Door hun eetgewoontes kunnen vliegen ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier en hierdoor spelen ze een belangrijke rol in de overdracht van de Campylobacter bacterie. Campylobacter vermenigvuldigt zich in de darm van vleeskuikens, wat kan leiden tot besmetting van het kippenvlees tijdens de slacht. De bacterie kan voedselinfectie veroorzaken bij consumenten door (onhygiënische) bereiding- of consumptie van besmet pluimveevlees.

Door het concept crowdsourcing toe te passen hoopt het team ideeën voor vliegenpreventie van een groot aantal mensen uit verschillende vakgebieden te ontvangen. Iedereen is welkom om ideeën over vliegenpreventie in te sturen. De drie meest veelbelovende inzendingen ontvangen een prijs.