Nieuws

Opslag van duurzame energie in elektrische auto’s zorgt voor netbalancering

Gepubliceerd op
12 juni 2015

Op 11 juni zijn bij Wageningen University in Lelystad de resultaten van het project ‘Smart Grid in Balans’ gepresenteerd. Dit project realiseert de wereldwijd unieke koppeling tussen het wisselende aanbod van duurzame energie en elektrisch vervoer. Door het gecontroleerd opladen van voertuigen worden pieken en dalen in de energieproductie opgevangen. Als mobiele batterijen zorgen elektrische auto’s dat duurzame energie grootschalig kan worden ingezet.

De productie van duurzame energie is afhankelijk van de beschikbaarheid van bijvoorbeeld wind en zon. Hierdoor ontstaan er pieken en dalen in het aanbod. Als het hard waait laadt de auto sneller op, als het windstil is juist langzamer. De mogelijkheid om de vraag naar energie te sturen maakt elektrische voertuigen een ideaal middel om duurzame energie grootschalig in te zetten, zonder dat het problemen geeft voor het energienet.

Bij een ‘overschot’ aan duurzame energie, fungeert de auto als een mobiele batterij en ontlast zo het net. Dit betekent een enorme potentiële kostenbesparing, omdat hoge kosten voor netverzwaring en netbalancering worden vermeden. Nederland loopt hierin voorop in de wereld.

Het ‘Smart Grid in Balans’ platform is het eerste dat open is voor alle netbeheerders, energiemaatschappijen, laadinfra providers, EV’s en intelligente laadstations en waarin alle partijen in binnen- en buitenland mee kunnen doen.

Berijder kiest energiebron met app

Opslag van duurzame energie in elektrische auto’s

Onderdeel van ‘Smart Grid in Balans’ is een app waarmee berijders kunnen zien met welke (duurzame) energiebron hun auto wordt opgeladen. Zij kunnen er zelfs voor kiezen alleen nog duurzame energie op te laden. Met deze app heeft de berijder van een elektrisch voertuig tevens de hele laadomgeving van Nederland interactief tot zijn beschikking. Onderdeel van de applicatie is een slimme koppeling met de voertuigen van Renault. Hierdoor beschikt de app over relevante voertuigdata en kan het sturen van het opladen van het voertuig nog slimmer gebeuren. Deze koppeling is een waardevolle en unieke toevoeging aan het geheel van vraag en aanbod naar energie voor elektrische voertuigen.

Smart Grid in Balans

Het Smart Grid in Balans-project is in 2013 gestart. ACRRES, een initiatief van Wageningen UR, werkt hierin samen met: GreenFlux, Enexis, ICT Automatisering, Sycada Green, ICU Charging Equipment Antea Group, Accenture en Renault Nederland.