Nieuws

Opvallende resultaten getoond op Open middag 'Paprika energiezuinig met een goede kwaliteit'

Gepubliceerd op
10 oktober 2016

Voor het project: 'Paprika energiezuinig met een goede kwaliteit’, dat de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research uitvoert samen met Delphy, werden vorige week vrijdag tijdens de open middag ruim 50 belangstellenden, waaronder 30 paprikatelers, bijgepraat over de opvallende resultaten.

Presentaties over dit onderzoek werden gegeven door Arie de Gelder (Wageningen University & Research), teler Maikel van den Berg en Rick van den Burg (Delphy Improvement Centre).

De opvallendste aspecten in de uitvoering van de paprikaproef volgens Het Nieuwe Telen waren het weglaten van de minimum buis en het gebruik van twee energieschermen elke nacht, ook tijdens de warmste dagen in augustus. Telers waren verrast dat bij de start van de teelt ook zonder minimum buis de wortelontwikkeling goed bleef. De teeltwijze was gericht op het beperken van ventilatie bij zonlicht om CO2 en vocht hoog te houden. Mede hierdoor waren de etmaaltemperaturen veel hoger dan gebruikelijk in de praktijk. Toch bleef het gewas generatief en verliep de zetting makkelijk.

De productie van de proef is zonder meer goed te nemen: 30 kg/m2 op 1 oktober met een energieverbruik van slechts 14 m3/m2 vanaf de start van de teelt op 7 december. Maar het meest verrast zijn de telers dat met deze teeltwijze de teelt en het product schoon is gebleven: tot nu toe vrij van binnenrot, fusarium en botrytis!

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan