Nieuws

Orchideeënsoort met bijzondere wortels

Gepubliceerd op
24 oktober 2013

Het substraat- en bodemlab van Wageningen UR Glastuinbouw onderzoekt voor een praktijknetwerk van potorchideeëntelers de wortelwerking van Phalaenopsis.

wortels van orchidee
wortels van orchidee

Orchideeën blijken wel vaker anders te functioneren dan 'gewone' planten. Zo heeft Phalaenopsis bladeren die ‘s nachts koolzuurgas opnemen en opslaan om overdag te verwerken. Daarnaast beschikt deze plant  over aparte vlezige wortels. De leefwijze, hoog in de bomen, zal daarmee te maken hebben. Hoog in de bomen is weinig voeding, water en zeker weinig stikstof. De planten hebben dikke wortels, met aan de buitenkant een aantal lagen sponzige cellen, het velamen. Dit zijn dode epidermiscellen die lucht (wit) of water kunnen bevatten (groen). Het velamen zorgt dat symbiose met gespecialiseerde schimmels mogelijk is, voorkomt dat de wortels uitdrogen en zorgt dat de wortel water en voeding kan opnemen. Want in de natuur moet dit soort planten bij een regenbui snel een voorraad voeding en water kunnen opnemen.

Wortelstukjes als een spons

Tot nu toe is gemeten dat wortelstukjes snel water opnemen, als een spons. De volgende stap is te meten of de wortelstukjes ook snel ionen kunnen vastleggen uit de voeding en of dat net als bij andere gewassen alleen kationen zijn, of ook anionen zoals nitraat. De laatste stap zal zijn om te kijken of de plant een volgeladen wortel leeg kan eten van kationen. De verwachting is dat de plant dan zuur (H+, protonen) zal omwisselen voor de snel gebonden voeding. Als dat zo is, kan nieuw voedingsaanbod gepaard gaan met het vrij komen van zuur, iets wat de nodige eisen aan de manier van telen zal stellen.