Foto Micronit

Organen op een chip voorkomt gebruik dierproeven

2 maart 2015

Samen met een aantal partners gaat RIKILT Wageningen UR een `humane darm`op een chip ontwikkelen. Met dit darm-op-een-chip model kunnen medicijnen en andere mogelijk toxische stoffen worden getest. In de toekomst moet dit tot een forse vermindering van het gebruik van proefdieren leiden.

Mond-maag-darm

Op de chip wordt een mond-maag-darm digestie en opname model ontwikkeld met een koppeling naar gevoelige detectie technieken. Deze combinatie maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig te testen of bepaalde chemische stoffen (bv. voedingsstoffen en nieuwe medicijnen) geschikt zijn voor de mens. Ook kunnen eventueel schadelijke effecten op de darm vroegtijdig opgespoord worden.

Onderzoekspartners

Het project ‘High end Analytical Detection coupled to a Gut-on-a-chip’ wordt mede gefinancierd door de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Rijksuniversiteit Groningen is de trekker van het project en naast RIKILT Wageningen UR participeren Wageningen University, Friesland Campina, Galapagos, Europroxima en Micronit.

Lees ook

'Ruim 3,6 miljoen euro voor analytisch chemisch wetenschappelijk onderzoek met bedrijfsleven' op de site van de NWO

'Het hart op de chip' in de Volkskrant 19 maart 2016.