Nieuws

Paddenstoelen-stoel

Gepubliceerd op
8 januari 2014

Op 8 januari 2014 toont ontwerper/kunstenaar Eric Klarenbeek in de Mediamatic Fabriek in Amsterdam zijn MyceliumChair: een stoel in vorm van schimmeldraden die daadwerkelijk met schimmeldraden doorgroeid is, zodat er paddenstoelen op de stoel groeien. Bij de ontwikkeling van de MyceliumChair werkte Klarenbeek onder andere samen met paddenstoelen-onderzoekers van Wageningen UR.

Paddenstoelen zijn de ‘bloemen’ van schimmels. In de grond, of bijvoorbeeld in dode bomen, groeien schimmeldraden die afval als voedsel gebruiken. Als de condities goed zijn, ontstaan er paddenstoelen op de schimmeldraden (het mycelium).

3D printer

Klarenbeek ontwikkelde een mengsel van voedingsstoffen en schimmeldraden die te gebruiken is in een 3D printer. Daarbij werd hij onder andere ondersteund door Wageningse onderzoekers. De stoel werd geprint in een speciaal daarvoor gebouwd afgesloten glazen kasje, zodat andere schimmels het ontwerp niet konden binnendringen.

De bijeenkomst in de Mediamatic Fabriek op 8 januari is getiteld “Printing Living Furniture and Wearing Dead Micro-Organisms”. Naast Klarenbeek zal ook interieurarchitect Simone Vermaning een product tonen dat gemaakt is van schimmeldraden: stoffen die bruikbaar zijn voor het maken van kleding.