PicknPack modules zijn gearriveerd in Wageningen

Nieuws

PicknPack modules zijn gearriveerd in Wageningen

Gepubliceerd op
23 oktober 2015

Wageningen UR is gestart met het integreren van de verschillende modules tot een flexibele voedsel verpakkingslijn. Dit is in het kader van het EU-project PicknPack (www.picknpack.eu). Doel van het project is om met één verpakkingslijn verschillende soorten voedsel te verpakken. Trostomaten, kant-en-klaarmaaltijden en druiven zijn producten die in ieder geval met de lijn verpakt worden.

De PicknPacklijn bestaat achtereenvolgens uit een thermovormer die op flexibele wijze plastic trays kan vormen in verschillende maten. Vervolgens zal een robot rechtstreeks vanuit het oogstfust producten in de trays leggen. Het voedsel wordt op kwaliteit gecontroleerd met 3D X-ray, spectrale camera’s, 3D-sensoren en microwave sensoren om alle kwaliteitsaspecten te kunnen bepalen. Wanneer de producten goed in de bakjes liggen, wordt de top-seal aangebracht. De top-seal wordt ter plekke decoratief geprint met de printer en geseald met een laser. Dezelfde laser snijdt de bakjes van elkaar. Afhankelijk van de kwaliteit worden de pakjes met een kabel-robot, met een flexibel werkbereik, in de kratten gestapeld.

Het is de verwachting dat de lijn aan het einde van het jaar volledig draait en dat de maanden er na de flexibiliteit wordt uitgebouwd. Maart/april 2016 wordt de lijn aan het publiek gedemonstreerd.

Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie (Gr.no 311987) met cofinanciering van met ministerie van Economische Zaken.

TotalPicknPack line.JPG