Pinky en Snuitje verkennen hun nieuwe verblijf

24 december 2013

De varkens ‘Pinky’ en ‘Snuitje’ betrokken op 9 december 2013 hun nieuwe verblijf onder begeleiding van 52 enthousiaste leerlingen en leerkrachten van basisschool ‘de Talententoren’ uit Sterksel. De school speelt een belangrijke rol in het project Varkens in Beeld, een project dat gefinancieerd wordt door de stuurgroep LIB.

Kinderen bedachten namen voor biggen

Waar ze negen weken geleden al aanwezig waren bij de geboorte van de biggen, hebben de kinderen in een creatieve brainstormsessie input geleverd aan de aankleding van de weide bij VIC Sterksel. Tijdens deze sessie is er ingegaan op de behoeftes van het varken en de uitstraling van de weide. Tevens hebben de kinderen namen bedacht voor de biggen. Met veel creatieve idee├źn op papier is er een selectie gemaakt waar een definitief ontwerp uit is gekomen.

Vertrek uit binnenverblijf

De weide is intussen omgetoverd tot een mooi verblijf waarbij de behoeftes van het varken centraal staan. Na negen weken in een binnenverblijf te hebben doorgebracht en met 30 kilo geen kleine biggetjes meer te zijn, was de tijd daar om Pinky en Snuitje te introduceren met hun nieuwe verblijf.

Leergierige kinderen en nieuwsgierige varkens

Terwijl de twee varkens al bezig waren een nestje te maken van stro in hun nieuwe hok, luisterden de leerlingen aandachtig naar de uitleg over het project en het vervolgtraject. Na de presentatie gingen de jassen aan om buiten een muur van kinderen te vormen rondom het hok met daarin de twee nieuwe aanwinsten. Voorzichtig baande de twee nieuwsgierige varkens zich een weg door de groep kinderen om vervolgens rennend en springend de weide te verkennen. Vooral de zandhoop kreeg een warm welkom van de twee varkenssnuiten en werd al meteen grondig geïnspecteerd.

Geslaagde kennismaking

Na een geslaagde kennismaking tussen de varkens en kinderen kregen Pinky en Snuitje rust en tijd om wat te eten en drinken. Vervelen zullen de varkens zich niet doen doordat er voldoende afleidingsmateriaal in de weide aanwezig is en de kinderen de komende weken langs komen om de varkens te verzorgen. In kleine groepjes zullen de leerlingen dienen als echte dierverzorgers.