Plant Life over meloenen, appelschurft en Big data

Nieuws

Plant Life over meloenen, appelschurft en Big data

Gepubliceerd op
30 januari 2015

Het hoofdartikel van het januarinummer van Plant Life heeft de intrigerende titel 'Chocola maken van de meloen', en is een interview met Wageningen UR-onderzoeker Sander Peters over het '100 Meloen genoom-project'. Verder vertelt wetenschapper Jürgen Köhl over de Select Biocontrol methode in de nieuwsbrief over het plantenonderzoek van Wageningen UR en is er aandacht voor de workshop 'Data-driven innovations in the agri-food industries', op 18 en 19 maart in Wageningen.

Het artikel ‘Chocola maken van de meloen' gaat over het sneller veredelen dankzij een slimme combinatie van technieken. DNA-sequentiedata zijn nu rechtstreeks in verband te brengen met belangrijke erfelijke eigenschappen zoals ziekteresistentie, smaak en houdbaarheid.

"Nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen toetsen op effectiviteit én praktische haalbaarheid". Een natuurlijke schimmel met de codenaam ‘H39’ zou wel eens het lang gezochte biologische antwoord kunnen worden op de gevreesde ziekte appelschurft.

Internationale onderzoekers hebben jarenlang een immense verzameling van informatie aangelegd in  databases. De workshop Data-driven innovations in the agri-food industries, op 18 en 19 maart in Wageningen wil laten zien hoe kleine en middelgrote bedrijven innovaties kunnen halen uit al beschikbare data. Dat is te lezen in ‘We weten al veel meer dan we denken’.