Nieuws

Plant vraagt om aandacht door plantensensor Flower Power

Gepubliceerd op
27 juni 2014

Hij ziet eruit als een stijlvol plantentakje en staat tegelijkertijd bol van de technologie. We hebben het over de Flower Power, de plantensensor van het Franse bedrijf Parrot die via een handige app consumenten precies vertelt wanneer een plant verzorging nodig heeft. Mede dankzij de specialistische kennis over kamerplanten en kuipplanten van onderzoeker Filip van Noort van Wageningen UR.

Water, licht, temperatuur en voeding

Via een app op de smartphone wordt de Flower Power gekoppeld aan een database met informatie over 6.000 planten. Daarna steek je het apparaatje bij een plant in de pot, waarna de sensor meet hoe het met die specifieke plant gaat. Dit gebeurt aan de hand van het vochtniveau, de hoeveelheid zonlicht, de luchttemperatuur en de hoeveelheid voeding in de pot. Is het tijd om water te geven of staat de plant te donker, dan krijg je via de app een seintje. Deze app geeft aan de Flower Power door bij welke plant hij staat.

Parrot  handsfree-sets en drones

Parrot is een Frans bedrijf dat producten voor tablets en smartphones ontwerpt, ontwikkelt en verkoop. Parrot levert onder andere handsfree systemen in auto’s, hooftelefoons en drones voor bijvoorbeeld het maken van landkaarten. De Flower Power sensor is een relatief nieuw product van het bedrijf. Parrot klopte bij Wageningen UR aan voor de kennis over kamerplanten en kuipplanten.

Begonia is geen venusvliegenvangertje

‘Het moet kunnen’, dacht gewasonderzoeker Filip van Noort toen Parrot hem vroeg de grenswaarden van de planten te definiëren. Hij selecteerde om te beginnen 370 potplanten die samen een betrouwbare dwarsdoorsnede vormen van het totaal aantal planten in de database. Gedurende twee maanden onderwierp hij de planten aan verschillende tests: ‘Ik heb ze allereerst in vijf categorieën ingedeeld, afhankelijk van de hoeveelheid licht, voeding en water en de temperatuur die ze globaal nodig hebben. Zo zat de begonia, die veel voeding nodig heeft, in een andere categorie dan het venusvliegenvangertje die juist weinig voeding hoeft te hebben.’

Alsof planten roepen om verzorging

Per categorie stelde Filip de planten bloot aan drie lichtniveaus, variërend van weinig zonlicht tot veel zonlicht. Door vervolgens te spelen met de temperatuur en de hoeveelheid water en voeding, kwam hij erachter hoe de planten zich onder verschillende omstandigheden houden. ‘Ik heb gekeken welke omstandigheden voor een plant optimaal zijn en wat een plant minimaal en maximaal nodig heeft aan licht, temperatuur, water en voeding.’ Filips onderzoeksresultaten heeft Parrot verwerkt om hun database te verbeteren. Met als resultaat dat de gebruiker bij thuiskomst via de Flower Power-app in actie kan komen zodra een plant een grenswaarde nadert. ‘Het is alsof planten roepen om verzorging. Ik vind het mooi dat ik met mijn onderzoek daartoe heb bijgedragen. En het laat goed zien dat onze kennis ook zijn weg vindt tot in de huiskamers.’