Plantenteelt voor voedsel astronauten

Plantenteelt voor voedsel astronauten

30 april 2015

Wageningen UR Glastuinbouw neemt deel aan het EU-project Evolution & Design of Environmentally‐closed Nutrition‐Sources (EDEN ISS) dat gericht is op een duurzame voedselvoorziening tijdens het verblijf in de ruimte. Wageningen UR Glastuinbouw selecteert gewassen en begeleidt de teelt in kleine ruimtes op het International Space Station (ISS). Het doel is niet alleen om vers, voedzaam en lekker voedsel te produceren voor de astronauten, maar ook om bij te dragen aan hun welbevinden.

Als we de ruimte verder willen verkennen, zal het noodzakelijk zijn om onderweg voedsel te produceren. Daarvoor moeten zogenaamde bio-generatieve life support-systemen ontwikkeld worden, vooral voor het telen van planten. Planten hebben bij die ruimtereizen namelijk verschillende belangrijke functies. Planten produceren zuurstof, verlagen de CO2 concentratie, kunnen water hergebruiken, produceren voedsel en leveren ook nog eens een positieve bijdrage aan het psychologisch welzijn van de bemanning.

Gezonde groenten

Eerst zullen geschikte gewassen gekozen worden en daarna moeten teeltprotocollen ontwikkeld worden met het juiste lichtrecept (spectrum, fotoperiode), temperatuur en voedingsstoffen voor de groei van gezonde groenten.

Columbus

Er moet ook rekening worden gehouden met de input/output beperkingen van de Columbus-module, wat betreft energie, warmte, massa (water, kooldioxide en zuurstof) en het vereiste van een semi-geautomatiseerde teelt. Vervolgens wordt een mobiel testlaboratorium geplaatst bij het Neumayer III station op Antarctica waarin een groepje wetenschappers een jaar lang zal wonen en werken.

Missie naar Mars

De eerste missie naar Mars staat voorlopig gepland voor 2030 en wetenschappers en technici zijn bezig met de details van de ongekende reis, die vijf jaar zal duren. Een groot probleem is het dieet van de 'Mars-astronauten'. Voedingsdeskundigen geloven dat voorverpakte levensmiddelen niet voldoende zullen zijn en werken aan het ontwikkelen van een ruimtebestendige moestuin. Inmiddels is onderzocht dat geschikte groenten om in de ruimte te telen zijn: sla, spinazie, wortelen, tomaten, lente-uitjes, radijs, paprika's, aardbeien, kruiden en kool. Zoals het er nu naar uit ziet heeft de wetenschap nog zeker 15 jaar de tijd om de bovenaardse systemen te perfectioneren.