Nieuws

Plantveredeling in de toekomst

Gepubliceerd op
8 juni 2018

‘Successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst' is het motto van symposium Plantveredelings op 13 juni. WUR, KeyGene en SeedValley organiseren een middag met sprekers, masterclasses, rondleidingen en een carrière event. Ter voorbereiding alvast vier stellingen over plantveredelaars.

Plantenveredelaars zorgen voor variatie in ons eten
Dankzij plantenveredelaars liggen er in de Nederlandse supermarkten gemiddeld zo’n 15 verschillende types tomaten. De veredelaars maken dankbaar gebruik van de wereldwijde genetische variatie in wilde soorten en oude rassen. Met die variatie worden bestaande rassen resistent zijn tegen schimmels, groeien ze optimaal in Nederlandse kassen en presteren ze goed bij energiezuinige LED verlichting. Moderne plantenveredelaars kunnen in hun veredelingsprogramma’s met computers en informatie uit DNA de variatie in honderden eigenschappen in de gaten houden.

Plantenveredelaars verhogen de voedselproductie
Bij gewassen als tarwe, rijst, maïs en aardappel zijn zowel de kwantiteit als kwaliteit van de opbrengst per hectare belangrijk. Als het lukt om ons voedsel evenredig over de wereldbevolking te verdelen en weinig te verspillen, hebben we van de moderne tarwerassen maar 0,1 hectare nodig om één persoon een heel jaar lang te voeden.

Plantenveredelaars gaan voor duurzaamheid
Resistente rassen zorgen een inkomen voor de boer, voldoende en goed voedsel (voedselzekerheid) en er zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig dan conventionele gewassen. Resistenties houden soms héél lang stand. Daarom worden resistente rassen gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe rassen die óók resistent zijn. Als de eigenschap er eenmaal in zit, door de juiste genen op het DNA, gaat het daarna gratis mee naar volgende generaties.

Plantenveredelaars vergroten genetische variatie
Nieuwe genetische variatie ontstaat vaak spontaan door mutaties. Veredelaars konden veel nieuwe rassen ontwikkelen dankzij die spontane mutaties. Gerichte mutaties kan de plantenveredeling een enorme boost geven. Doordat onderzoekers van over de hele wereld het DNA van allerlei planten in kaart brengen en daarover publiceren, weten plantenveredelaars welke mutaties nuttig zijn in hun programma. Met technieken als CRISPR Cas kunnen precies díe mutaties ontstaan die de nieuwe variatie geeft waar de plantenveredelaar naar op zoek is.

Praat mee

Tijdens symposium Plantenveredeling kijken sprekers en publiek vooral vooruit naar de toekomst met presentaties over bijvoorbeeld CRISPR Cas, deep learning en virtual reality in de plantenveredeling. De deelnemers delen hun verwachtingen rondom nieuwe gerichte veredelings-technieken zoals CRISPR Cas. Dat doen ze onder leiding van de dagvoorzitter Hidde Boersma, wetenschapsjournalist en documentairemaker.

Waarom gaat zij?

Hanneke Suijkerbuijk is tijdens haar opleiding Biologie in Wageningen geïnteresseerd geraakt in veredeling en heeft stage gelopen bij sierteeltveredelaar Dümmen Orange. 'Werken in de veredeling lijkt mij mooi', vertelt Suijkerbuijk. 'Ik ga naar het symposium om zicht te krijgen in nieuwe en interessante ontwikkelingen in de sector. Ik ben nieuwsgiering naar het programmaonderdeel deep learning en de Virtual Reality rondleidingen. Op de netwerkborrel Talk & Toast hoop mensen van bedrijven te ontmoeten en te horen welke kennis ik nog mis om in dit vakgebied aan de slag te kunnen.'