Plantversterking in Potplanten, biostimulanten, middelen en plantreactie in Kalanchoe met Phytophthora, Begonia met Fusarium en Arabidopsis met Phytophthora en Botrytis

Nieuws

Plantversterking in potplanten door biostimulanten

Gepubliceerd op
1 december 2014

Potplanten worden tijdens de teelt regelmatig blootgesteld aan stressfactoren waarbij ze een verhoogd risico lopen op infecties door schimmels en bacteriën. In deze studie zijn plantversterkers onderzocht; biostimulanten, middelen en plantreactie in Kalanchoe met Phytophthora, Begonia met Fusarium en Arabidopsis met Phytophthora en Botrytis.

Chitosan verhoogde de expressie van genen in de salicylzuur route in Arabidopsis en leidde tot een verminderde vatbaarheid voor Phytophthora capsici. Daarnaast bleek dat salicylzuur een effect had op de expressie van genen betrokken in de jasmonzuur route en de planten waren minder vatbaar voor Botrytis cinerea. Opvallend was dat Metalaxyl-M juist de expressie van de genen van zowel de salicylzuur-, als de jasmonzuurroute remt en de planten waren ook vatbaarder voor P. capsici en B. cinerea.

Op praktijkniveau is gekeken naar het effect van zes plantversterkers in Kalanchoë met P. nicotianae en Begonia met Fusarium foetens. Tijdens het experiment werden twee stressfactoren geïnduceerd, namelijk de overgang van korte-, naar lange dag en droogte stress.

Silicium en salicylzuur gaven resp. 80% en 60% remming van de symptomen van Phytophthora in Kalanchoë. In Begonia gaf silicium juist een versnelling van uitval door Fusarium. Met NMR werd aangetoond dat, alleen in Kalanchoë, de plantinhoudstoffen sterk veranderde met chitosan en silicium. Analyse van een directe toxiciteit van plantversterkers op agarmedium liet een sterk effect zien van Streptomyces tegen Phytophthora en Fusarium, en salicylzuur tegen Phytophthora. Dit effect werd niet gevonden in de praktijktoets. Omdat silicium een sterk effect had op Phytophthora uitval in Kalanchoë en er een verandering zichtbaar werd in de plantinhoudstoffen, en silicium geen directe toxiciteit gaf, vind de werking dus waarschijnlijk plaats via de plant.Financier: Productschap Tuinbouw