Nieuws

Studenten volgen plastic afvalstroom in Amsterdam

Gepubliceerd op
24 juni 2014

Afgelopen zondag gooiden masterstudenten van Geo-Information Science plastic flesjes in de Amsterdamse grachten. Anders dan de duizenden exemplaren die al in de grachten dobberden, waren deze flesjes voorzien van een sensor, zodat ze met gps zijn te volgen. Zo willen de studenten achterhalen hoe het plastic afval zich verplaatst in de stadsgrachten. Morgen worden de resultaten bekend gemaakt.

De studenten presenteren hun project morgen tijdens de officiële opening van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Samen met collega’s van de TU Delft en het MIT uit Boston gaan Wageningse onderzoekers oplossingen voor grootstedelijke problemen zoeken. Het studentenproject is relevant, want er worden veel lege plastic flesjes in de Amsterdamse grachten gegooid. Plastic Whale en de gemeentelijke reinigingsdienst hebben permanent boten in gebruik om de plastic soep op te ruimen. Door de dynamiek van de afvalstroom te snappen, ontstaan wellicht slimmere oplossingen voor dit afvalprobleem. Het Amsterdamse waterschap en KPN zijn deelnemer en geïnteresseerd in het afvalproject.

"We willen het metabolisme en de hartslag van de stad meten,” zegt begeleider Arnold Bregt. “Door de afvalstromen in kaart te brengen en die te koppelen aan het energie- en waterbeheer, hopen we met slimme milieutechnische oplossingen te komen.” Op dit thema gaat de Wageningse milieutechnoloog Huub Rijnaarts samen met Delftse onderzoekers projecten opzetten in Amsterdam.

Wageningen UR gaat ook een bijdrage leveren aan de metropolitane landbouw. Jan-Willem van der Schans van het LEI gaat onder meer kijken of restaurants in Amsterdam meer streekproducten kunnen afnemen van boeren uit de omgeving. Ook gaan Delft en Wageningen samen een masteropleiding Advanced Metropolitan Solutions opzetten in Amsterdam, waarbij het MIT afstandsonderwijs levert. Verder gaat Arnold Bregt samenwerken met het MIT op het gebied van databeheer. Als de beheerders van het waternet en die van het gasnet in Amsterdam hun onderhoudsgegevens koppelen, hoeft een straat niet twee keer worden opengebroken in een half jaar tijd, geeft Bregt als voorbeeld.


Bron: Resource, Albert Sikkema