Nieuws

Plastics uit stormvogelmagen nader bekeken

Gepubliceerd op
9 maart 2015

Waar mogelijk zoekt IMARES in het stormvogel- en zwerfvuilonderzoek naar samenwerking om de kennis over de zwerfvuilproblematiek te verdiepen.

Foto: CARAT en SHIMADZU namen in 2014 deel aan de jaarlijks stormvogelworkshop en analyseerden ter plekke plastics uit stormvogelmagen met een FT-IR (Fourier Transform Infrared) spectrometer: op de foto zijn Marion Egelkraut-Holtus (Shimadzu) and Magdalene Langset (NINA, Noorwegen) met de spectrometer aan het werk.

Geleidelijk aan is een intensieve uitwisseling tot stand gekomen met de bedrijven CARAT (Control And Research Analysis Thermoplastics) dat zich heeft gespecialiseerd op kwaliteitscontroles van plastics, en SHIMADZU, dat laboratoriuminstrumenten ontwikkelt. Voor deze bedrijven is het zinvol om kennis te ontwikkelen over degradatie van allerlei soorten plastic in de natuur, op zee, strand en in vogelmagen. Degraderend plastic verandert van chemische samenstelling en is met de standaard industriële technieken niet altijd makkelijk te identificeren en analyseren. Uit het onderzoek van IMARES kunnen we met gedegen achtergrond kennis een brede variatie van zulke materialen aanleveren. De bonus voor ons onderzoek is, dat we de best mogelijke informatie krijgen over welke soorten plastic vooral door dieren worden gegeten, en wat daarvan de speciale risico’s zijn.  De eerste vruchten van deze samenwerking zijn inmiddels verschenen, en we hopen dat er spoedig nog veel meer volgt.

Marion Egelkraut-Holtus (Shimadzu) en Albert van Oyen (CARAT) aan het werk met een FT-IR (Fourier-Transform-InfraRed) spectrometer.
Marion Egelkraut-Holtus (Shimadzu) en Albert van Oyen (CARAT) aan het werk met een FT-IR (Fourier-Transform-InfraRed) spectrometer.

Monitoring Plastic Waste
Oyen-fig1.JPG