Nieuws

Plus Ultra genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar 2016

Gepubliceerd op
5 april 2016

Plus Ultra op Wageningen Campus is gekozen tot kandidaat voor de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016. De jury nomineerde op 31 maart jl. o.a. Plus Ultra in de categorie Stimulerende omgevingen. Er is ook een publieksprijs te vergeven.

Plus Ultra is het nieuwe incubator en bedrijfsverzamelgebouw (7.000 m2) op de campus waar startende, en kennisintensieve technologische bedrijven in de agro- en food-industrie een plek krijgen voor onderzoek en innovatie. Volgens de website van de prijs “nodigt het ruimtelijke ontwerp van het gebouw uit tot synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Het centrale atrium is het kloppend hart van het gebouw van vijf bouwlagen met diverse ontmoetingsruimten, vergaderplekken, pantry’s, flexwerkplekken en een aantal bedrijfsloketten om de startende bedrijven te ondersteunen”.

Van zwembad tot parkeergarage

Vorig jaar was Rotterdam Centraal van Team CS de winnaar van deze belangrijkste architectuurprijs. “Dit jaar zijn gebouwen genomineerd die stuk voor stuk bijzonder zijn en heel divers in gebruik. Van een zwembad, een tennisbaan tot aan een gebouw voor internationaal onderzoek (Plus Ultra) en een parkeergarage verstopt in de duinen,” aldus juryvoorzitter Hanneke Groenteman, na drie dagen toeren door Nederland.

De prijs voor het Beste Gebouw wordt op 19 mei bekendgemaakt. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Iedereen kan meestemmen op de speciale site van de BNA.

Integraal goed gebouw wint

De prijs wordt uitgereikt sinds 2006 uitgereikt door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA) aan architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. Om in aanmerking te komen moet het gebouw excellentie in brede zin bieden. De jury weegt naast de architectonische kwaliteit, ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking. Het gebouw is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.

Plus Ultra stimulerende omgeving

De jury beoordeelde de 125 inzendingen dit jaar in drie categorieën:

  • Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’)
  • Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’)
  • Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’)

Plus Ultra is genomineerd in de categorie stimulerende omgevingen; waarin het verbeteren van de gehuisveste functies centraal staat. Vaak gaat het hier om gebouwen die bijdragen aan het verbeteren van de gehuisveste functie(s) zoals de leerprestaties (onderwijs), genezing (zorg) of werkprestaties (kantoren).

Per categorie wordt een winnaar bekend gemaakt. Uit deze winnaars volgt dan de keuze voor BNA Beste Gebouw van het Jaar Winnaar. Vorig jaar was dat dus Rotterdam Centraal.

Ook stemmen?

Via de website www.gebouwvanhetjaar.nl kan iedereen op zijn/haar favoriet stemmen. Bekijk hier van alle acht genomineerde gebouwen de foto’s, lees de toelichting op het ontwerp en waarom ze in een bepaalde categorie zouden moeten winnen.