Plusgroep uit Bennekom wint wedstrijd ‘Help! De bodem in de stad stikt’

24 maart 2016

Op woensdagmiddag 23 maart vond de finale van de ontwerpwedstrijd ‘Help! De bodem in de stad stikt’ van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University plaats. Basisscholen werden uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor bodemfuncties in de stad.

De plusgroep van de Julianaschool, Wilheminaschool en de Wingerd uit Bennekom, won de hoofdprijs van €400,- en de publieksprijs van €50,- voor hun inzending ‘GFT-sluis’. Passe-Partout uit Apeldoorn en de Montessorischool Aan de Basis uit Veenendaal wonnen resp. de tweede (€200,-) en de derde (€100,-) prijs. Het te winnen geldbedrag moet besteed worden aan het verbeteren van de schoolomgeving.

Innovatieve ideeën

In de finale streden de zes beste inzendingen om de prijzen. Zij verdedigden hun inzending tegenover een jury van wetenschappers van Wageningen UR: Stephan Mantel, Charlotte Lelieveld en Arnaud Temme. Met behulp van prachtige maquettes presenteerden de kinderen hun ontwerp voor een volle zaal in het Forum-gebouw. Ze wisten zich goed te weren tegenover de kritische vragen van de jury.

GFT-sluis

De kinderen hadden zich heel goed ingeleefd in de bodem en het toekomstige leven in de stad. Er werden innovatieve oplossingen aangedragen. Van de Superworm 3000, een mechanische worm die de doorluchtbaarheid en doorlaatbaarheid van de bodem verbetert, tot boomhutten om de bodem letterlijk meer ruimte te geven. Het winnende groepje bedacht de GFT-sluis. Een oplossing waarmee op grote schaal compost in de wijk gemaakt kan worden, met behulp van bodemdieren. Meer informatie over de achtergrond en voorwaarden van de wedstrijd vind je hier.

WURtv opnames

Bekijk hier de presentaties van de groepjes terug.

1. Introductie

2. Boomhutten