Nieuws

Posterprijs Plasmid Biology voor Mike Brouwer

Gepubliceerd op
14 augustus 2018

Onderzoeker bacteriologie Mike Brouwer ontving tijdens het Plasmid Biology 2018 congres in Seattle de prijs voor beste poster. De poster vormt een voorbeeld van hoe Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) op een innovatieve manier bijdraagt aan het oplossen van meer fundamentele vragen.

Poster over shufflon variatie

Door conjugatie dragen bacteriën plasmiden over die onder andere antibiotica-resistentiegenen coderen. Het shufflon is een systeem dat de mate van conjugatie kan beïnvloeden, door variatie te brengen in de eiwitten die op de conjugatie-pilus tot expressie wordt gebracht. Door de hoge recombinatie-graad van het shufflon kan deze regio niet goed met korte read NGS worden gereconstrueerd. Daarom is met de lange read technologie van de MinION getest of deze variatie gemeten kan worden onder verschillende condities.

  • Uit de resultaten blijkt dat de verschillende geteste groeicondities weinig effect hebben op de variatie in het shufflon.
  • De variatie kan echter met deze techniek wel goed gemeten worden en is continue actief.
  • Tegen de verwachting in bleek verder dat op celniveau regelmatig segmenten van het shufflon verloren gingen, terwijl deze op populatieniveau relatief goed geconserveerd zijn.
Mike Brouwer won de prijs voor beste poster
Mike Brouwer won de prijs voor beste poster

Jury-oordeel

De jury waardeerde het dat een nieuwe techniek op een andere manier wordt ingezet dan waarvoor deze in eerste instantie ontwikkeld is, om zo een lang lopende fundamentele vraag op te lossen.