Nieuws

Praktijkcentrum voor het kweken van eetbare insecten officieel geopend

Gepubliceerd op
4 juli 2014

Met een hap van in chocolade gedoopte insecten door Flevoland-gedeputeerde Jan Nico Appelman en Tijs Breukink van Wageningen UR is op 3 juli Insectpoint officieel geopend. Insectpoint is het praktijkcentrum voor het kweken van insecten van Wageningen UR (University & Research centre) in Lelystad. Hiermee wil de kennisinstelling haar fundamentele kennis over het kweken van insecten samen met ondernemers en collega-kennisinstellingen delen met de praktijk.

Voor de openingshandeling sprak prof. Arnold van Huis, de Wageningse expert op het gebied van eetbare insecten, over de kansen die insecten ons bieden. “Wereldwijd worden er zo’n 1900 soorten insecten gegeten. Waar in andere delen van de wereld het eten van insecten heel gewoon is, worden in Europa nog niet veel insecten geconsumeerd. Dit is een gemiste kans omdat insecten een duurzame bron van eiwitten zijn in vergelijking met de eiwitten die we nu vaak uit vlees halen. En ze kunnen ook nog eens gevoed worden met reststromen van planten.”

Na de opening bezochten de bezoekers de insectenkweekfaciliteiten van één van de partners van het centrum en werden insectenhapjes geproefd. Met op de achtergrond het tjirpende geluid van de krekels kon iedereen vragen stellen over het centrum en het kweken van insecten en werden insectenhapjes geproefd.

Praktijkkennis insecten kweken

a15566c7-80c6-4087-9c1c-2318a7461909_insectpoint_530x268.jpg

Wageningen UR hoopt met de opening van dit centrum haar fundamentele kennis over het kweken en eten van insecten samen met ondernemers en collega-kennisinstellingen te vertalen richting de praktijk. Doel is om de mogelijkheden voor het kweken van insecten voor zowel dierlijke als humane consumptie in Europa te vergroten en het productieproces van deze alternatieve eiwitbron te verbeteren.

Krekels gaan heel efficiënt met voedsel om. Voor 1 kg krekel, heb je 2 kg voedsel nodig. Bij rundvee is dit 12 keer zoveel.
Prof. Arnold van Huis

Kennis delen

Via evenementen, workshops en rondleidingen voor bedrijven, entrepreneurs en andere belangstellenden wordt de kennis opgedaan in het centrum verder verspreid. Eind oktober organiseert Insectpoint haar eerste workshop over het kweken van insecten. Insectpoint is gevestigd in het BioScience Center in Lelystad, een locatie van Wageningen UR. Om de interactie tussen bedrijven en kennisinstellingen te vergroten is er kantoor- en labruimte gecreëerd voor onderzoek door bedrijven, die zich richten op de kweek van insecten en eventueel partner willen worden van het centrum.

Partners

Initiatiefnemers van Insectpoint zijn Wageningen UR en Ger van der Wal, eigenaar van Delibugs en Insect Europe. Inmiddels zijn ook World Ento en Energy & Exploitation unit Lelystad aangesloten bij Insectpoint. Het centrum staat open voor nieuwe partners.

Meer informatie