Presentatie robot RUUD op Franse biologische vakbeurs

Nieuws

Presentatie robot RUUD op Franse biologische vakbeurs

Gepubliceerd op
25 juni 2015

Les Terrenales is een groot evenement op het gebied van intensieve biologische landbouw (l’Agriculture Écologiquement Intensive, Ecologically Intensive Farming), dat om de vijf jaar georganiseerd wordt door de Franse landbouworganisatie Terrena. Wageningen UR presenteerde er dit jaar onkruidrobot RUUD.

Op Les Terrenales 2015 ‘The Farming of Future’, die eind mei werd gehouden in St-Martin du Fouilloux (bij Angers), presenteerde Wageningen UR RUUD, een robot voor autonome detectie en mechanische bestrijding van ridderzuring in grasland.

Bestrijdingsmethode ridderzuring

Ridderzuring (Rumex obtusifolius L.) is een lastig onkruid dat biologische melkveehouders, en melkveehouders met gras/klaverweides, grote problemen bezorgt. Het ontbreken van een eenvoudige en effectieve bestrijdingsmethode is voor sommige gangbare melkveehouders een belangrijke reden om niet over te schakelen op een biologische bedrijfsvoering.

De experimentele robot RUUD heeft bewezen dat ridderzuring effectief gedetecteerd en bestreden kan worden. Een commerciële versie van de robot is nog niet beschikbaar.

Bekijk de demo van RUUD op de vakbeurs Les Terrenales hier (minuut 2:05 tot 3:10).

In een interview legt Corné Kempenaar de werking uit en gaat in op de verdere ontwikkeling en commercialisering van dit prototype.